Stiri

Ministrul german al Economiei exclude menţinerea în funcţiune a celor trei centrale nucleare rămase în ţară, pentru a economisi gaze

5
min
25/8/2022

Fostul cancelar Angela Merkel a iniţiat o legislaţie pentru a opri utilizarea energiei nucleare până la sfârşitul acestui an.

Ministrul german al Economiei, Robert Habeck, a exclus prelungirea duratei de viaţă a celor trei centrale nucleare rămase încă în funcţiune în ţară, pentru a economisi gaze, spunând că s-ar economisi cel mult 2% din consumul de gaze, transmite News.ro care citează Reuters.

Aceste economii nu au fost suficiente pentru a merita redeschiderea dezbaterii despre renunţarea la energia nucleară, având în vedere consensul pe această temă, a spus el în cadrul unei discuţii cu cetăţenii, la ziua uşilor deschise a guvernului.

Citește și: FOTO Parcul Regele Mihai, afectat de secetă, abandonat de Primăria Capitalei

Fostul cancelar Angela Merkel a iniţiat o legislaţie pentru a opri utilizarea energiei nucleare până la sfârşitul acestui an, după dezastrul nuclear de la Fukushima din 2011, majoritatea alegătorilor fiind în favoarea măsurii.

Dar atitudinile se schimbă pe fondul temerilor privind o criză energetică în această iarnă, ca urmare a scăderii livrărilor de gaze ruseşti – coaliţia tripartită însăşi fiind împărţită în această privinţă.

Citește și: Pentru cele peste 15.000 de PET-uri și doze de aluminiu colectate de participanții la Electric Castle, Lidl România donează 200.000 de lei pentru renovarea castelului Bánffy din Bonțida

”Este o decizie greşită, având în vedere puţinul pe care l-am economisi”, a spus Habeck, membru al Partidului Verzilor, care îşi are rădăcinile în mişcarea antinucleară din anii 1970 şi 80.

Pe cealaltă parte a dezbaterii, ministrul de Finanţe Christian Lindner, reprezentantul democraţilor liberi, pro-business, şi-a reiterat poziţia conform căreia ar fi mai bine să prelungeşti durata de viaţă a centralelor nucleare pentru o perioadă limitată decât să fie repornite centralele pe cărbune.

Sursa foto: Wikimedia Commons/ Heinrich Böll