CSR

Harta Reciclării cu peste 7.800 de puncte de colectare separată ușurează misiunea cetățenilor eco-responsabili

4
min
31/8/2020

Unul dintre cele mai des invocate motive în România pentru care oamenii nu colectează separat este legat de lipsa infrastructurii sau de ineficiența celei existente.

Din această problemă s-a născut o idee care, ulterior, a fost pusă în practică sub forma platformei hartareciclarii.ro, un proiect menit să ajute românii care își doresc să contribuie la un viitor mai curat. Iar proiectul funcționează, harta este folositoare și în serviciul nostru, al tuturor. Harta Reciclării nu construiește puncte de colectare, însă le centralizează pe cele care există deja, le actualizează pe cele care abia apar sau se dezvoltă și le marchează pe cele care nu funcționează cum trebuie sau care au fost desființate. Toate acestea, cu ajutorul utilizatorilor care pot adăuga, șterge sau modifica puncte de pe hartă. Platforma include două componente distincte, ambele la fel de importante pentru domeniul colectării separate în vederea reciclării:

  • O secțiune educativă, cu cele mai utile informații despre colectarea separată, care este actualizată în mod constant; această secțiune cuprinde deja peste 51 de articole educaționale care explică ce fel de deșeuri se colectează separat și în ce formă trebuie pregătit fiecare material pentru a fi colectat în vederea reciclării.
  • O secțiune funcțională, ce permite utilizatorilor să localizeze punctele unde pot duce deșeurile reciclabile pentru a fi colectate separat, dar care include și o componentă interactivă, de user generated content. Astfel, utilizatorii au posibilitatea să contribuie la baza de date a hărții prin adăugarea de noi puncte de colectare selectivă – dacă acestea nu există deja, sau prin revizuirea celor deja existente, dacă descrierea lor nu mai este conformă cu realitatea.

Platforma Harta Reciclării a fost lansată anul trecut de Asociația Viitor Plus, în parteneriat cu compania Coca-Cola HBC România, fiind inclusă în campania de educație pentru colectare selectivă După noi, strângem tot noi. Totodată, Harta Reciclării beneficiază  de susținerea Ministerului Mediului și are ocomponentă educativă în afara mediului virtual, finanțată prin fonduri europene, în cadrul proiectului „There isn’t a PLANetB!”

Pentru a duce scopul proiectului mai aproape de comunitate, asociația a inițiat o serie de sesiuni educaționale în școli, extrem de apreciate, după cum arată și cifrele din 2019:

  • 43.000 elevi din toată țara au participat la ora de reciclare, Harta Reciclării
  • 1705 sesiuni educaționale
  • 736 de traineri: angajați, colaboratori, coordonatori locali, voluntari Viitor Plus și profesori
  • 464 unități de învățământ: after school-uri/centre educaționale, grădinițe, școli generale și licee
  • 41 de județe + Republica Moldova

Activități educaționale au fost organizate și în afara școlilor. În 2019, Harta Reciclării a fost prezentă la 30 de evenimente din toată țara, unde peste 27.000 de oameni au intrat în contact cu informațiile despre reciclare.

În prezent, platforma are peste 7.800 de puncte de colectare separată din toată țara. În perioada ianuarie-iulie 2020, pe Harta Reciclării au interacționat peste 94.284 de utilizatori unici.

Scopul platformei este de a promova reducerea, reutilizarea și reciclarea deșeurilor de toate tipurile, de la hârtie, plastic și metal, până la electrocasnice, anvelope, deșeuri periculoase și multe altele. Toate aceste lucruri facilitează procesul de colectare și reciclare la nivel național.