Stiri

Hartă cu magazinele fără risipă și ateliere de reparații, din România

3
min
4/2/2021

Zero Waste România a expus pe o hartă afacerile care comercializează produse prietenoase cu mediul - fără ambalaje sau cu ambalaje reutilizabile – și ateliere de reparații.

Conform statisticilor, fiecare european produce 173 kg de ambalaje anual. Singurul mod de a aborda și rezolva această problemă este să refuzăm produsele ambalate, care generează deșeuri, și să promovăm modelele de afaceri care proiectează produse prietenoase cu mediul - fără ambalaje sau cu ambalaje reutilizabile.              

Astfel de inițiative și magazine au devenit populare și în România și sunt tot mai căutate. Le-am pus pe harta noastră pe cele despre care am aflat, urmând să o completăm pe măsură ce vom primi noi și noi informații”, au precizat cei de la Zero Waste Romania.

Pe harta online apar nu doar magazine fără risipă, ci și ateliere de reparații încălțăminte, îmbrăcăminte, marochinărie, biciclete, mobilier, ceasuri și electronice și electrocasnice.

Ne-am propus să realizăm prima hartă a inițiativelor compatibile cu principiile zero waste din România. Vrem să fie cât mai exhaustivă și mai relevantă, de aceea apelăm la ochii și urechile dumneavoastră. Dacă administrați o afacere, un magazin cu produse zero waste, dețineți un atelier de reparații de orice fel sau dacă aveți cunoștință de astfel de inițiative care încurajează prevenirea generării deșeurilor, promovează reutilizarea, repararea, recondiționarea, utilizarea durabilă aresurselor, nu ezitați să ne contactați”, au mai transmis reprezentanții ONG-ului.

Zero Waste România a fost lansată în 2012 ca o rețea de organizații de mediu nonprofit, grupuri informale de cetățeni uniți de o cauză comună și organizați la firul ierbii (grassroot), alături de experți și activiști de mediu. Misiunea Zero Waste România este facilitarea tranziției către o economie circulară zero waste, iar harta este una din cele mai noi acțiuni.