Stiri

Hanoi, capitala Vietnamului, afectată de un nivel de poluare fără precedent de grav

3
min
10/1/2023

Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), poluarea atmosferică este responsabilă pentru aproximativ 60.000 de decese în Vietnam în fiecare an.

Calitatea generală a aerului din Hanoi, capitala Vietnamului, a atins luni niveluri "foarte nesănătoase", întreaga populaţie putând fi afectată, transmite agenţia Xinhua.

Nivel 300 și peste

Majoritatea staţiilor de monitorizare a aerului din Hanoi au raportat un indice de calitate a aerului (ICA) de 201-300 - nivel violet - ceea ce a condus la emiterea unor avertismente sanitare asupra situaţiei de urgenţă, începând de luni dimineaţă.

Indicele înregistrat la unele staţii de monitorizare din Hanoi şi din provinciile Thai Nguyen şi Hung Yen a depăşit chiar nivelul de 300, ceea ce înseamnă că întreaga populaţie poate fi afectată de efecte mai grave asupra sănătăţii, a relatat luni agenţia vietnameză de presă VNA.

Administraţia de Mediu din Vietnam din cadrul Ministerului Resurselor Naturale şi Mediului a recomandat consultarea frecventă a informaţiilor referitoare la calitatea aerului.

Potrivit specialiştilor, episodul recent de poluare este cauzat în principal de factori meteorologici în condiţiile în care Hanoi şi alte localităţi din regiunea nordică a ţării sunt afectate de o vreme rece, cu un nivel redus de umiditate, ceea ce favorizează concentrarea poluanţilor la mică distanţă de sol. Experţii au recomandat populaţiei să poarte măşti care pot oferi protecţie la particulele fine (PM2,5).

Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), poluarea atmosferică este responsabilă pentru aproximativ 60.000 de decese în Vietnam în fiecare an.

Sursa foto: Wikimedia Commons/ Quangpraha