Stiri

O avarie la OMV Petrobrazi a dus la eliberarea în atmosferă de pulberi de catalizator. Compania susține că acestea nu sunt periculoase

7
min
29/9/2022

Avaria s-a produs ca urmare a căderii de tensiune din staţia electrică proprie a operatorului.

O avarie s-a produs, miercuri, la instalaţia de cracare catalitică a rafinăriei OMV Petrobrazi, incidentul fiind anunţat prin apel la 112, informează Garda de Mediu Prahova.

O cădere de tensiune

Conform sursei citate, din primele informaţii obţinute de la faţa locului, avaria s-a produs ca urmare a căderii de tensiune din staţia electrică proprie a operatorului, astfel că s-a oprit accidental funcţionarea cazanelor de abur, ceea ce a condus la oprirea forţată a mai multor instalaţii tehnologice.

Citește și: 750 de milioane de euro au plătit cinci mari companii petroliere pentru a beneficia de o imagine verde

"În procesul de repornire a instalaţiei tehnologice de cracare catalitică, ca urmare a unor defecţiuni tehnologice la sistemul de separare catalizator de gazele arse, acestea nu au mai urmat traseul de filtrare, ceea ce a condus la eliberarea în atmosferă de pulberi de catalizator (praf de culoare albă) cu miros specific acestuia, provocând disconfort locuitorilor din împrejurimi", precizează Garda de Mediu.

Procesul de repornire a durat circa patru ore.

Praful alb nu e periculos, susține OMV

Reprezentanţii OMV Petrom, companie care deţine rafinărie, au precizat, pentru Agerpres, că pulberea respectivă nu este periculoasă.

"Miercuri, în jurul orei 00:30, o variaţie de tensiune în rafinărie a determinat oprirea mai multor instalaţii. În cursul repornirii instalaţiei de cracare catalitică a fost eliberată în atmosferă o pulbere. Menţionăm că pulberea respectivă nu este clasificată ca periculoasă pentru mediu sau oameni.

Citește și: Reciclarea în UE, creștere de 50% în 16 ani. România, pe ultimul loc 

Aceasta conţine majoritar zeolit (aluminosilicat cristalin) şi silicat de aluminiu natural (caolin). Acestea s-au depus în anumite zone din localităţile din proximitatea rafinăriei.

Rafinăria, împreună cu autorităţile locale, asigură sprijin locuitorilor din zonă pentru curăţarea depunerilor de pulbere", au menţionat reprezentanţii companiei.