Solutii

Guvernul a aprobat o OUG controversată. De ce protestează activiştii Greenpeace şi Declic

7
min
19/12/2022

Guvernul a aprobat miercuri, 14 decembrie, prin ordonanţă de urgenţă, stabilirea unor măsuri pentru realizarea de centrale hidroenergetice.

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a explicat într-un briefing de presă după şedinţa de guvern că documentul aprobat, potrivit gov.ro. „face referire la procedura de mediu care se trece pentru a fi implementată la nivel de Ministerul Mediului”.

Întrebat despre derogările de la legislaţia de mediu şi de la cea a finanţelor publice, Boloş a insistat că „asta nu înseamnă că nu respectăm directiva Uniunii Europene privind mediul”, enumerând o serie de studii de impact şi evaluări strategice pregătite în acest sens.

Pe 2 noiembrie 2022, Curtea Constituţională a României (CCR) a declarat neconstituțională legea pentru modificarea şi completarea art. 56 ind. 1 din Ordonanţa de urgență a Guvernului nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei și faunei sălbatice (Legea Zamfir).

Aceasta permitea construirea de hidrocentrale în arii protejate, astfel că ministrului i s-a amintit de problemele întâmpinate de proiectele aflate în discuţie, din cauza efectului lor asupra unor zone protejate.

„Noi n-am cerut pe fond ca să nu respectăm legislația de mediu. Nici un moment nu s-a pus în discuție să nu fie respectată procedura de mediu”, a răspuns el.

„Toate aceste studii și reglementări cerute de către directivele Uniunii Europene urmează a fi respectate, astăzi guvernul aprobând ca aceste proceduri să fie derulate de către Ministerul Mediului, pentru că, ele fiind așezate pe teritoriul mai multor județe, de multe ori trebuia pentru un proiect să se ocupe două sau trei structuri teritoriale ale Ministerului Mediului și erau destul de greu de gestionat”, a adăugat Boloş.

El a spus că motivul pentru care proiectele au suferit întârzieri este, mai degrabă, „o neînţelegere la nivelul structurilor teritoriale” judeţene.

„Aceste investiții sunt foarte importante, adică să fim foarte bine înțeleși: România nu poate la infinit să tot scoată din funcțiune capacități de producție și să nu pună nimic în loc.

Deci, practic, suntem într-o situație dificilă din acest punct de vedere și aici problema acestor proiecte, care sunt de importanță strategică pentru România”, a concluzionat ministrul.

Însă organizaţia de activism civic Declic a descris decizia de a aproba OUG 57 drept „abuz al Guvernului”.

Lansând o petiţie online către românii de pretutindeni, Declic l-a acuzat pe premierul Nicolae Ciucă de faptul că a „călcat în picioare normele europene pentru mediu și hotărârile judecătorești care se opun acestor proiecte hidroenergetice abandonate după Revoluţie”.

Declic consider că OUG are efecte nocive asupra naturii. „O hidrocentrală nou construită distruge habitatele peștilor, amfibienilor, vidrelor și castorilor. Fără viețuitoare, râurile mor, sunt ca apa menajeră care ne pleacă nouă din case și se duce direct în canalizare”, a argumentat organizaţia.

Şi Greenpeace România a protestat în urma deciziei Guvernului. Într-o postare prin care a distribuit nemulţumirea comunităţii Declic, Greenpeace România a avertizat că România se pregăteşte de un nou infringement (procedură de constatare a neîndeplinirii obligațiilor) din cauza aprobării OUG-ului.

Sursa foto: gorj24.ro