Stiri

Biden nu declară o urgenţă climatică, dar ia măsuri în privinţa energiei eoliene

9
min
27/7/2022

Președintele SUA spune că schimbările climatice sunt literalmente o ameninţare existenţială pentru lume.

Preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, a declarat că schimbările climatice reprezintă o urgenţă, dar a anunţat un pachet modest de măsuri executive şi a promis eforturi mai agresive, relatează Reuters.

Biden a făcut aceste comentarii în timpul unei vizite în Massachusetts, în contextul în care un val de căldură istoric se abate asupra Europei şi Statelor Unite. Aproximativ 100 de milioane de americani, de la New York la Las Vegas, vor fi sub avertizare de căldură în această săptămână.

''Schimbările climatice sunt literalmente o ameninţare existenţială pentru naţiunea noastră şi pentru lume'', a spus Biden. ''Este o urgenţă, o urgenţă, şi aşa o voi privi''.

Anunţurile au inclus noi finanţări pentru centrele de răcire şi promovarea de noi proiecte eoliene offshore în Golful Mexic, bogat în petrol. Însă, aceste acţiuni sunt departe de a satisface cererile parlamentarilor democraţi şi ale activiştilor de mediu care doresc ca Biden să declare în mod oficial o urgenţă climatică, ceea ce ar permite utilizarea Defense Production Act pentru a accelera producţia unei game largi de produse şi sisteme de energie regenerabilă.

Citește și: ANALIZĂ De ce istoria nu se repetă și când vine vorba de climă?

Biden a declarat ziariştilor că va decide în scurt timp dacă va face o astfel de declaraţie.

Preşedintele se află sub o presiune din ce în ce mai mare după ce senatorul conservator democrat Joe Manchin a declarat săptămâna trecută că nu este pregătit să susţină prevederi cheie privind clima în Congres, o pierdere crucială în Senat, divizat în mod egal între cele două partide.

Agenţia Federală pentru Gestionarea Situaţiilor de Urgenţă va oferi o finanţare de 2,3 miliarde de dolari pentru a ajuta statele să construiască centre de răcire pentru a face faţă căldurii excesive şi pentru a aborda alte efecte ale schimbărilor climatice, a declarat Casa Albă, care a anunţat cea mai mare investiţie de până acum în programul Building Resilient Infrastructure and Communities.

Citește și: ANALIZĂ Soarele invizibil de pe acoperiș

Noile fonduri ar putea să extindă controlul inundaţiilor, să consolideze utilităţile, să modernizeze clădirile şi să ajute familiile cu venituri mici să plătească costurile de încălzire şi răcire.

Biden a anunţat, de asemenea, un nou sprijin pentru industria eoliană offshore naţională. Administraţia a identificat 700.000 de acri pentru o posibilă dezvoltare a energiei eoliene offshore în Golful Mexic, a anunţat Casa Albă.

Preşedintele, care a vorbit de la o fostă uzină pe bază de cărbune care joacă un rol în susţinerea industriei eoliene offshore a statului ca centru de producţie pentru cablurile submarine, a spus că vor urma şi alte anunţuri.

„În zilele următoare, administraţia mea va anunţa acţiunile executive pe care le-am elaborat pentru a combate această urgenţă”, a afirmat el.

Senatorul Jeff Merkley şi alţi opt democraţi i-au trimis miercuri o scrisoare lui Biden în care îl îndeamnă să declare o urgenţă climatică şi să folosească acţiuni executive agresive pentru a limita emisiile de combustibili fosili produşi pe terenurile şi apele publice şi pentru a maximiza utilizarea vehiculelor electrice.

Sursa foto: Wikimedia Commons