Stiri

Grupul ALPLA a deschis prima sa fabrică de reciclare a PET-ului din România

7
min
31/1/2023

Fabrica va „umple un gol pe piaţa de material reciclat de înaltă calitate din România şi din ţările învecinate”, potrivit echipei de la Târgu Mureş.

Foto sus: ALPLA, Ecohelp SRL (România) și United Polymer Trading AG (Elveția) încep operațiunile la prima lor fabrică de reciclare PET din Târgu Mureș, cu o capacitate anuală de aproximativ 18.000 de tone de rPET.

Grupul ALPLA, împreună cu partenerii săi, Ecohelp și United Polymer Trading (UPT), a deschis prima sa fabrică de reciclare a PET-ului din România, după o investiție de aproximativ 7,5 milioane de euro.

Fabrica de ultimă generație produce acum aproximativ 18.000 de tone de material reciclat pe an din deșeurile menajere, potrivit unui comunicat publicat de ALPLA marţi, 31 ianuarie 2023.

Echipa din Târgu Mureş va furniza PET reciclat (rPET) alimentar, promovând astfel economia circulară în regiune.

Mai poţi citi: Doar 20% din deşeurile textile generate în România ajung să fie reciclate. Care sunt soluţiile

Când va fi inaugurată fabrica ALPLA din Târgu Mureş

Prima linie de extrudare pentru producţia de granule rPET de înaltă calitate din fulgi PET a intrat în funcţiune, iar cele trei firme partenere vor inaugura fabrica pe 4 mai 2023.

La noua fabrică, societatea mixtă PET Recycling Team Târgu Mureș condusă de ALPLA, Ecohelp și UPT produce granule de PET reciclat pe bază de sticle din deșeurile menajere, pentru producţia de noi sticle.

„Importanța tot mai mare a proceselor locale de reciclare necesită un angajament sporit în regiune. Împreună cu partenerii noștri, creștem calitatea prelucrării materialului PET reciclat și asigurăm aprovizionarea pe termen lung a pieței din sud-estul Europei”, a spus Georg Lässer, director Business Development, Procurement and Sales Recycling la ALPLA.

Mai poţi citi: Cum a reuşit sistemul danez de garanţie-returnare să atingă 100% circularitate

Cine sunt cele trei firme partenere

Parteneriatul a fost înfiinţat în toamna anului 2021 şi aduce laolaltă experienţa ALPLA de specialist global în reciclare şi producţie de ambalaje, reţeaua extinsă de distribuţie pentru materiale plastice şi reciclate a UPT şi furnizarea de către compania locală Ecohelp de fulgi PET reciclaţi din sticle PET, provenite din deşeuri menajere.

„Colaborarea este un exemplu foarte bun de cum putem îmbunătăţi reciclarea locală şi să asigurăm o rezvoltare economică sustenabilă. Umplem un gol pe piața de material reciclat de înaltă calitate din România și din țările învecinate”, a spus Mihail Moloiu, director general al PET Recycling Team Târgu Mureș.

ALPLA investește 50 de milioane de euro pe an până în 2025 în extinderea continuă a activităților sale de reciclare. Prin activitățile sale de producție de materiale reciclate de înaltă calitate, compania globală promovează reciclarea completă în cât mai multe părți ale lumii. În total, capacitatea anuală de producție a companiilor de reciclare și a colaborărilor ALPLA din întreaga lume se ridică la aproximativ 203.000 de tone de rPET și 74.000 de tone de HDPE reciclat post-consum (rHDPE).