Stiri

Greenpeace critică avioanele care aduc ploaia

4
min
2/5/2022

Greenpeace România critică avioanele care aduc ploaia: într-o postare pe Facebook, organizația susține că această metodă nu va reuși decât să polueze.

Organizația apreciază că sumele de bani cheltuite cu avioanele care aduc ploaia ar trebui folosite la reîmpăduriri.

„În loc să reîmpădurească zonele de câmpie ale României, care mai au umbră doar pe 6% din suprafață și se deșertifică pe zi ce trece, autoritățile vor să investească în producerea artificială a ploii, care disturbă circuitul apei în natură și produce efecte nedorite: schimbări dezordonate în tiparul precipitațiilor, ploi toxice cu iodură de argint care afectează oamenii, animalele și plantele, poluează solul și apele, dezechilibrează ecosistemele, subțiază stratul de ozon, acidifică mările și oceanele, pentru ca în final doar să mute seceta înalte părți, mai vulnerabile”, afirmă organizația de mediu, pe Facebook.

Citește și: România a închiriat de la bulgari avioane care aduc ploaia

Organizația reproșează autorităților că nu folosesc banii europeni pentru împăduri.

„Este demonstrat practic și științific că pădurile scad temperatura locală, rețin apa în sol șio evaporă în atmosferă, creând nori și favorizând precipitații controlate. În plus, sechestrează carbonul, ceea ce nicio formă de geo-inginerie nu poate face.

Avem bani de la Uniunea Europeană pentru împăduriri și planuri pe hârtie în PNRR, dar la nivel practic, de implementare, încă nu s-a mișcat nimic. Nu avem nici măcar suficiente pepiniere pentru producția de puieți ca să putem împăduri cele 56700 de hectare promise oficial”, susține Greenpeace România.

Citește și: Mașinile electrice și cele cu hidrogen vor primi numere de culoare verde la înmatriculare

Potrivit acestei organizații, avioanele nu fac decât să polueze.

„Cumpărarea și folosirea unor avioane de zeci de milioane de euro pentru combaterea secete iadaugă încă un strat gros de cinism.

Combustibilii fosili sunt principalii vinovați pentru efectele schimbărilor climatice, dintre care fac parte și deșertificarea, lipsa acută a ploii sau inundațiile dezastruoase prin care trecem tot mai des. Practic, încercăm să tratăm un simptom, dar ajungem să acutizăm cauza”, mai scrie, pe Facebook, Greenpeace România.

Sursa foto: Pexels