Stiri

Ghid pentru a face din colectarea separată o posibilitate și un obicei

3
min
25/11/2020

Ghidul Colectării Separate va fi util pentru toți cei implicați, de la primării, la cetățeni și agenți economici.

„Azi pentru Mâine”, platforma de educare și implicare a publicului în colectarea separată e deșeurilor pentru reciclare, dezvoltată de Asociația CSR Nest, cu susținerea Fundației Coca-Cola, în parteneriat cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, a organizat azi conferința „Un nou pas pentru a face din colectarea separată o posibilitate și un obicei”.

Sergiu Sebeși (Asociația CSR Nest) a spus că din 2019, când a fost demarată pe Litoral campania de colectare a deșeurilor, au fost colectate 23.500 de kilograme, chiar și în plină pandemie, operațiunea fiind un succes și va fi extinsă în viitor și în alte orașe din România: „ Investim mult în training pentru copii pentru că ei sunt cei care vor face asta în viitor, așa că punem accent pe dezvoltarea programului în școli. De asemenea, facem training-uri intense cu cei care se ocupă de colectare și sperăm că obiectivul de a recupera 50% din deșeuri, față de 14% în prezent, va fi realizat în 2050.”

Despre Ghidul Colectării Separate, Anda Sebeși, reprezentant CSR Nest, a spus că el va fi util pentru toți cei implicați, de la primării, la cetățeni și agenți economici. „Campania de informare este foarte importantă, iar acest ghid este un instrument la îndemână care îi va ajuta pe toți. Ghidul are sfaturi simple, la îndemâna tuturor. Un exemplu este: mulți oameni nu știu acum că pot cere operatorului selectarea separată a gunoiului. Ghidul e și un liant între autoritatea publică și cetățean.”

Raul Pop, consilier la Ministerul Mediului, partener al proiectului, a menționat că este foarte important să mărim procentul reciclării și că nimeni nu se așteaptă să putem face asta în timp foarte scurt, adică să ajungem la 50% până la final de 2020. „Avem obligația să accelerăm acest proces, sunt mulți bani de care dispunem și care trebuie direcționați corespunzător în ceea ce privește reciclarea. Mai avem de rezolvat și problemele gropilor necorespunzătoare. Mai sunt 15 care nu corespund”, a încheiat acesta.

La finalul anului 2020, Asociația CSR Nest anunță evoluții importante: Azi pentru Mâine devine o platformă națională de conștientizare și implicare în colectarea separată, cu o abordare holistică, aducând împreună toți actorii care trebuie să conlucreze pentru a face din colectarea separată a deșeurilor o posibilitate și un obicei.