Stiri

Ghețarii din Dolomiți, Yosemite, Yellowstone și Kilimanjaro vor dispărea până în 2050

6
min
4/11/2022

Tales Carvalho a spus că cea mai importantă măsură de prevenţie a topirii gheţarilor la nivel global ar fi reducerea drastică a emisiilor de dioxid de carbon.

Unii dintre cei mai faimoşi gheţari din lume, inclusiv cei din Munţii Dolomiţi din Italia, din parcurile Yosemite şi Yellowstone din Statele Unite şi de pe muntele Kilimanjaro din Tanzania, vor dispărea până în 2050 din cauza încălzirii globale, oricare ar fi scenariul referitor la creşterea temperaturilor de pe planeta noastră, potrivit unui raport UNESCO.

Unul din trei ghețari dispare

Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO), care monitorizează circa 18.600 de gheţari situaţi în 50 dintre siturile incluse în patrimonul mondial, a precizat că o treime dintre aceştia urmează să dispară până în anul 2050.

În timp ce restul gheţarilor pot fi salvaţi prin menţinerea creşterii temperaturii globale sub pragul de +1,5 grade Celsius în raport cu era preindustrială, într-un scenariu în care emisiile nu sunt reduse, aproximativ 50% dintre aceşti gheţari din patrimoniul mondial ar putea dispărea în totalitate până în anul 2100.

Gheţarii din patrimoniul mondial, aşa cum sunt definiţi de UNESCO, reprezintă circa 10% din regiunile acoperite de gheţari la nivel mondial şi includ unii dintre cei mai cunoscuţi gheţari din lume, a căror dispariţie ar fi extrem de vizibilă, întrucât ei reprezintă puncte importante pentru turismul global.

O singură soluție, dar imposibilă

Autorul principal al studiului, Tales Carvalho, a declarat pentru Reuters că gheţarii din patrimoniul mondial pierd în medie circa 58 de miliarde de tone de gheaţă în fiecare an - echivalentul volumului anual total de apă utilizat în Franţa şi Spania împreună - şi constituie aproape 5% din creşterea constatată a nivelului mării.

Tales Carvalho a spus că cea mai importantă măsură de prevenţie a topirii gheţarilor la nivel global ar fi reducerea drastică a emisiilor de dioxid de carbon.

Având în vedere micşorarea inevitabilă în viitorul apropiat a multor gheţari, UNESCO recomandă autorităţilor locale să acorde gheţarilor un loc central în cadrul politicilor lor prin implementarea unor măsuri de reducere a riscului de dezastru.

''Dacă nivelul apei din lacurile glaciare creşte, acestea se pot revărsa şi pot provoca inundaţii catastrofice în aval'', a spus Tales Carvalho.

Sursa foto: Flickr