Stiri

George-Sergiu Niculescu, Ministerul Energiei: Energia verde redevine starul investiţiilor din sectorul energetic din România

4
min
22/2/2023

2022: autorizații pentru 800 MW.

George-Sergiu Niculescu, secretar de stat în cadrul Ministerului Energiei, a spus în cadrul ZF Power Summit 2023 că o certitudine în acest moment este faptul că tot mai multe companii manifestă din nou un apetit crescut pentru instalarea de noi capacităţi de producţie.

2022: autorizații pentru 800 MW

Pentru anul 2022, afirmă el, a fost centralizată situaţia autorizaţiilor de înfiinţare de capacităţi depuse la Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), raportându-se 800 de MW anul trecut.

„Pentru anul 2022, am centralizat situaţia autorizaţiilor de înfiinţare de capacităţi depuse la ANRE şi suntem undeva la 800 de MW. Faptul că companiile manifestă apetit din nou pentru instalarea de noi capacităţi de producţie este o certitudine. Vedem că piaţa este din nou efervescentă, vedem tranzacţii şi vedem că investitorii îşi doresc din nou să vină. Vedem practic al doilea val de regenerabile în România”, a spus secretarul de stat.

Poți citi și: VIDEO Haită de lupi în acțiune în Munții Făgăraș. Mărimea și densitatea populației, necunoscute

Fonduri „fără precedent”

„Trebuie să menţionăm că nivelul de fonduri pe care Ministerul Energiei îl pune la dispoziţie investitorilor este unul fără precedent. După aproximativ 10 ani, energia verde redevine starul investiţiilor din sectorul energetic din România, iar Ministerul Energiei vine în sprijinul acestor investiţii prin fondurile din PNRR, cât şi prin Fondul pentru Modernizare.

Sumele certe care vor intra în proiecte sunt: 457 mil. euro din PNRR, 475 mil. euro din contracte semnate de minister cu Transelectrica şi, în plus, din Fondul pentru Modernizare, prin schema pentru autoconsum vor veni 550 mil. euro, din cea pentru autoconsum pentru societăţi comerciale, încă 500 mil. euro, iar din cea pentru producţie de energie din surse regenerabile pentru societăţi comerciale, tot 500 mil. euro”, a mai arătat demnitarul.

foto: Facebook/Ministerul Energiei - România