Stiri

Garda de Mediu: Fermierii care nu previn arderea miriștilor – amenzi de 100.000 lei

6
min
16/8/2022

Deținătorii de terenuri sunt obligați să prevină arderea miriștilor după recoltat sau a vegetației ierboasă, și nu doar să evite arderea propriu-zisă.

În caz contrar, amenzile aplicate de inspectorii de la Garda de Mediu pot ajunge chiar și la 15.000 lei, pentru persoane fizice şi 100.000 lei, pentru persoane juridice.

Garda de Mediu Iași atrage atenția într-o postare făcută pe pagina de Facebook că proprietarii şi deţinătorilor de terenuri cu titlu sau fără titlu au obligația să prevină arderea miriştilor, turbăriilor, vegetaţiei ierboase, etc, pe lângă interzicerea arderii propriu-zise.

Citește și: FOTO Parcul Regele Mihai, afectat de secetă, abandonat de Primăria Capitalei

”Urmare a situaţiei alarmante cu care ne confruntăm cauzată de numeroasele incendieri de vegetaţie care afectează suprafeţe întinse de teren, Comisariatul Judeţean Iaşi al Gărzii Naţionale de Mediu atenţionează deţinătorii de teren cu orice titlu, precum şi autorităţile administraţiei publice locale asupra obligației proprietarilor şi deţinătorilor de terenuri cu titlu sau fără titlu de a nu arde şi de a preveni arderea miriştilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase!”, avertizează Garda de Mediu Iași.

Citește și: Pentru cele peste 15.000 de PET-uri și doze de aluminiu colectate de participanții la Electric Castle, Lidl România donează 200.000 de lei pentru renovarea castelului Bánffy din Bonțida

Sursa citată a subliniat și care sunt amenzile pe care deținătorii de terenuri le pot lua dacă nu respectă legislația în vigoare.

”Nerespectarea poate constitui contravenție şi se sancționează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei, pentru persoane fizice, şi de la 50.000 lei la 100.000 lei, pentru persoane juridice, conform prevederilor art. 96 alin (3), pct. 16 din Ordonanța de Urgență nr. 195 din 2005 privind protecţia mediului cu modificările şi completările ulterioare sau infracţiune, conform art. 98 alin (1) lit, a) din același act normativ dacă arderea a avut loc în arii naturale protejate sau pe terenuri supuse refacerii ecologice”, mai arată Garda de Mediu Iași.

Sursa foto: ISU Alba