Stiri

CE: Obiectivele pentru 2030 privind reducerea la zero a poluării sunt realizabile, dar necesită acţiuni mai ferme

5
min
13/12/2022

Raportul arată că progresele înregistrate în direcţia atingerii celor şase obiective privind "reducerea la zero a poluării" sunt inegale.

Politicile Uniunii Europene au contribuit la reducerea poluării aerului, precum şi a poluării cu pesticide, însă nivelurile de poluare sunt în continuare prea ridicate şi este nevoie de măsuri mult mai ferme pentru ca UE să atingă obiectivele de reducere a poluării pentru 2030, conform unui comunicat al Executivului comunitar.

Comisia a publicat primul raport prospectiv şi de monitorizare privind reducerea la zero a poluării şi raportul legat de cea de A treia evaluare prospectivă privind aerul curat, care descriu împreună modalităţi de a obţine un aer, o apă şi un sol mai curate.

Obiectivele privind reducerea la zero a poluării, realizabile

„Rapoartele arată că politicile UE au contribuit la reducerea poluării aerului, precum şi a poluării cu pesticide. Cu toate acestea, nivelurile de poluare sunt în continuare prea ridicate.

În alte domenii, cum ar fi nivelurile dăunătoare de zgomot, poluarea cu nutrienţi sau generarea de deşeuri municipale, nu s-au mai înregistrat progrese. Rezultatele arată că, în general, sunt necesare măsuri mult mai ferme pentru ca UE să atingă obiectivele de reducere a poluării pentru 2030, ceea ce presupune adoptarea de noi acte legislative antipoluare şi o mai bună punere în aplicare a celor existente", se menţionează în comunicat.

Progresele înregistrate în direcţia atingerii celor şase obiective privind "reducerea la zero a poluării" sunt inegale, arată raportul. Poluarea cauzată de pesticide, antimicrobiene şi deşeuri marine este în scădere.

Nu s-au înregistrat multe progrese în ceea ce priveşte poluarea cauzată de zgomot, nutrienţi şi deşeuri. Pe de altă parte, ratele în general ridicate de respectare a standardelor UE privind poluarea apei potabile şi a apei pentru scăldat (> 99 % şi, respectiv, > 93 %) sunt încurajatoare. Pentru 2030, majoritatea obiectivelor pot fi realizate dacă se depun eforturi suplimentare.

Cu toate acestea, nivelurile de poluare actuale sunt în continuare mult prea ridicate: în fiecare an, peste 10 % din decesele premature din UE sunt încă legate de poluarea mediului.

Acest lucru este cauzat în principal de poluarea aerului, dar şi de poluarea fonică şi de expunerea la substanţe chimice, care este posibil să fie subestimată. În mod similar, poluarea este dăunătoare pentru biodiversitate. Există diferenţe semnificative între statele membre, unde se înregistrează niveluri de decese premature de aproximativ 5-6 % în nordul Europei şi de 12-14 % în sudul şi estul Europei.

Sursa foto: PxHere