CSR

„FutureLabs” și „Moara de plastic” – proiecte de educație și protecția mediului pentru școli și comunitățile rurale din Ținutul Buzăului 

6
min
19/8/2022

Soluția pentru a scăpa de deșeurile de plastic a venit de la asociația care gestionează Geoparcul „Ținutul Buzăului”, printr-un proiect denumit „Moara de plastic”.

Pentru a transporta plasticul colectat la gropile de gunoi autorizate, o primărie de comună din Ținutul Buzăului trebuie să plătească între 5 și 10 mii de lei lunar, în condițiile în care veniturile sale lunare din taxe și impozite sunt de doar 3-5 mii de lei.

Soluția pentru a scăpa de aceste deșeuri a venit de la asociația care gestionează Geoparcul „Ținutul Buzăului”, printr-un proiect denumit „Moara de plastic”.

Citește și: FOTO Parcul Regele Mihai, afectat de secetă, abandonat de Primăria Capitalei

„Avem o problemă cu plasticul. Peste tot în mediul rural și în zonele turistice avem deșeuri, plastic peste tot, o parte dintre ele aruncate de turiști, dar majoritatea chiar de localnici. Și ca să rezolvăm problema asta facem mici centre de reciclare de plastic, pe care le folosesc clustere de comunități. Avem în plan să facem cinci în total. Momentan, anul ăsta lucrăm la două. (…)

Și le facem în spații care aparțin comunităților. De exemplu, avem două școli părăsite în două comune și acolo intrăm cu centrele de reciclare. Comunele își colectează singure în acel moment plasticul, nu trebuie să mai ducă la stații de reciclare la 100 km distanță. Și plasticul devine materie primă: o dată pentru a produce obiecte și apoi pentru educație. Noi tot timpul mergem pe componenta educațională.

Citește și: Pentru cele peste 15.000 de PET-uri și doze de aluminiu colectate de participanții la Electric Castle, Lidl România donează 200.000 de lei pentru renovarea castelului Bánffy din Bonțida

Aceste centre de reciclare devin și centre de practică, în care copii, elevi, stundeți pot veni și pot vedea cum se reciclează și ce se poate face cu plasticul”, a explicat Răzvan-Gabriel Popa de la Asociația „Ținutul Buzăului”, managerul Geoparcului UNESCO, într-un interviu pentru G4Media.ro/ENTR.

Primele două astfel de centre de reciclare vor fi montate în acest an, în comunele Scorțoasa și Vintilă Vodă.

Sursa foto: Asociația Ținutul Buzăului