Stiri

Criza din domeniul energiei nu are soluții rapide

2
min
18/10/2021

Delicatele lanţuri de apro­vizionare ale lumii sunt sub presiuni uriaşe.

Coşmarul blocării acestora împinge în sus preţurile pentru consumatori şi naşte penurii care nu vor dispărea prea curând. Din nefericire, Moody’s Analytics avertizează că problemele legate de lanţurile de aprovizionare „se vor acutiza înainte de a se tempera“, scrie CNN, ne informează Ziarul Financiar.

Lanţurile internaţionale de apro­vizionare ar putea rămâne blocate timp de doi ani pentru că lumea depinde atât de mult de China din punctul de vedere al producţiei, a avertizat preşedintele DP World, unul dintre cei mai mari operatori portuari. Retailerul de mobilă IKEA a avertizat la rândul său că problema lanţurilor de aprovizionare nu va fi soluţionată în curând.

În SUA, preşedintele Joe Biden încearcă să diminueze penuriile şi să îmblânzească preţurile la timp pentru Crăciun, însă eliberarea liniilor de aprovizionare ar putea dura mult mai mult de atât, au declarat experţi pentru Reuters.

Cât priveşte penuria de semiconductoare survenită în acelaşi context, aceasta ar putea persista încă doi sau trei ani, a avertizat preşedintele Hisense, unul dintre cei mai mari producători de televizoare şi electrocasice din China, pentru CNBC.

Lumea se confruntă şi cu o penurie de gaze, iar în ceea ce priveşte Europa, nu există soluţii rapide pentru aceasta, consideră analiştii ING.

Toate măsurile analizate vin cu costuri, potrivit acestora. Încheierea de contracte pe termen lung şi creşterea capacităţii de stocare a gazelor înainte de venirea iernii sunt costisitoare. O revenire la contractele pe termen lung ar contraveni în acelaşi timp tendinţei mai recente de dezvoltare a pieţei spot.

Creşterea producţiei de energie din cărbune va îngreuna atingerea ţintelor de climat formulate de Comisia Europeană, putându-se de asemenea lovi de opoziţie publică. Accelerarea Nord Stream 2 ar putea fi cel mai puţin controversată opţiune pentru Europa, însă SUA ar putea cere în schimb favoruri geopolitice.

Între timp, criza energiei se extinde pe piaţa petrolului. Preţul petrolului a urcat la 85 de dolari pe baril pentru prima dată de la sfârşitul anului 2018, în condiţiile în care penuria de gaze şi cărbune generează o creştere suplimentară a cererii de produse petroliere.

Preţurile petrolului s-ar putea menţine la niveluri mai ridicate mai multă vreme pe fondul revenirii cererii şi presiunii asupra ofertei, avertizează analiştii Goldman Sachs, potrivit CNBC. La rândul său, preşedintele rus Vladimir Putin declara recent că petrolul ar putea foarte bine ajunge la 100 de dolari pe baril. Şi unii analişti văd petrolul la 100 de dolari.