Stiri

Furtul de lemn din România este semnificativ, spune Nicu Ştefănuţă

3
min
6/7/2023

Furtul de lemn din România este semnificativ, a avertizat Nicu Ştefănuţă, primul europarlamentar român din partidul Verzilor.

Concluzia deputatului european a venit după ce săptămâna aceasta Ştefănuţă a vizitat pădurile din Făgăraş şi Suceava, alături de şapte eurodeputaţi, cu scopul de a analiza situaţia defrişărilor ilegale din România.  

„La Suceava ni s-a spus că abia 0.15% din materialul lemnos este recoltat ilegal. Ori asta nu este posibil. Chiar Poliția spune că doar pe partea de transport se constată că 3% din materialul lemnos este ilegal. ONG-urile spun că până la 80% din acesta este tăiat ilegal. Institutul pentru Cercetări Silvice dă o cifră de 50%. Mai mult, abuzurile, violența asupra activiștilor de mediu nu s-ar justifica dacă cifrele furtului ilegal de lemne ar fi atât de mic”, a spus Nicu Ștefănuță.

„Comisarul European pentru Mediu, Virginijus Sinkevičius, are deja pe masă decizia privind procedura de infringement în cazul defrișărilor ilegale din România. Este în interesul nostru să oprim furturile ca să nu avem infringement, adică amenzi uriașe de la Comisia Europeană”, a adăugat eurodeputatul.

Europarlamentarul a spus că tăierile ilegale de păduri nu reprezintă o problemă doar din punct de vedere al cantităţii, ci şi din cel al calităţii.

„Dacă se taie lemn valoros dintr-o pădure virgină, dintr-o pădure seculară, nu e același lucru ca și când tai dintr-o pădure veche, de câțiva ani, de câteva decenii. Este mult mai grav pentru ecosisteme, solul nu se mai reface, pădurea nu mai are funcția de captare a dioxidului de carbon”, a spus Nicu Ștefănuță.

Acesta a adăugat că România are de câştigat din biodiversitate, inclusiv din punct de vedere financiar, întrucât „37% din bugetul UE e legat de mediu, iar 7% e legat de biodiversitate”.

„Noi, dincolo de <<Grădina Maicii Domnului>>, suntem grădina lui Noe – avem de toate, avem o bogăție extraordinară, avem nenumărate specii de animale și plante. Europarlamentarii au fost impresionați de această frumusețe. Deci banii europeni sunt legați direct de capacitatea noastră de a-i lua”, a concluzionat el.

Delegația Parlamentului European a fost formată din europarlamentarii Nicu Ștefănuță, Vlad Gheorghe, Cristian Terheș, Lorant Vincze, Yana Toom, Alexander Bernhuber, Maite Pagazaurtundua și Andrey Slabakov.

Foto: Freepik