Stiri

Efectele schimbărilor climatice: ploi musonice „ca un ocean” în Pakistan, peste o mie de morți, un milion de case distruse

6
min
30/8/2022

Peste 33 de milioane de locuitori, sau unul din şapte pakistanezi, au fost afectaţi de inundaţii.

Ploile musonice care au provocat inundaţii masive în Pakistan, provocând moartea a cel puţin 1.061 de persoane, sunt "fără precedent în ultimii 30 de ani", a declarat luni premierul pakistanez Shehbaz Sharif, relatează AFP.

33 de milioane de locuitori, afectați

Inundaţiile sunt "ca un ocean, este apă peste tot", a adăugat şeful guvernului pakistanez care s-a deplasat în regiunile grav afectate de inundaţii din nordul ţării pentru a coordona operaţiunile de salvare şi de ajutor.

O amplă operaţiune de salvare este în curs de desfăşurare în ţară, unde ajutoarele internaţionale au început să sosească, în timp ce principalul fluviu al ţării, Indus, riscă să iasă din matcă.

Citește și: Seceta din Europa, cea mai gravă din ultimii 500 de ani, potrivit Comisiei Europene

Peste 33 de milioane de locuitori, sau unul din şapte pakistanezi, au fost afectaţi de inundaţii şi circa un milion de case au fost distruse sau grav avariate, potrivit guvernului.

Conform celui mai recent bilanţ al Autorităţii naţionale pentru gestionarea dezastrelor (NDMA), cel puţin 1.061 de persoane au murit de la începerea ploilor musonice în iunie, 28 decedând în ultimele 24 de ore.

Stare de urgență

"Asistăm la un ocean de apă care acoperă cartiere întregi", a declarat ministrul Schimbărilor Climatice, Sherry Rehman, care cu câteva zile în urmă s-a referit la "musonul monstru al deceniului". "Efectele schimbărilor climatice sunt la uşa noastră", a adăugat ea.

Citește și: Monitorizarea pădurilor, obiectiv strategic pentru Comisia Europeană. Cum arată noul cadru

Pakistanul a primit de două ori mai multe precipitaţii decât în mod normal, potrivit Serviciului naţional de meteorologie. În cele mai afectate provincii din sud (Baluchistan şi Sindh), cantitatea de precipitaţii a fost de peste patru ori mai mare decât media din ultimii 30 de ani.

Guvernul pakistanez a declarat stare de urgenţă şi a cerut ajutor comunităţii internaţionale. Primele zboruri cu ajutoare umanitare au sosit duminică din Turcia şi Emiratele Arabe Unite.

Sursa foto: Flickr / Evan Schneider /www.unmultimedia.org/photo/