Stiri

FOTO O imagine foarte rară în pădurile României: o căprioară albă, surprinsă în Parcul Natural Bucegi

5
min
9/2/2023

Animalul este avantajat doar iarna.

O cameră instalată în pădurile din Bucegi a captat instantanee cu un animal foarte greu de văzut: o căprioară albă, într-un grup de alte câteva neafectate de albinism.

Animal avantajat doar iarna

"Apariție surpriză la unul din punctele de hrănire monitorizate de colegii nostri de la Romsilva - Administrația Parcului Natural Bucegi. O căprioară complet albă, camuflată perfect pentru iarnă, a fost fotografiată de camera cu senzori.
Acest <colorit> al blănii este datorat albinismului care este o tulburare genetică, caracterizată prin lipsa sau producerea unei cantități foarte mici de melanină, pigmentul responsabil cu colorarea pielii, a ochilor și a părului.
Albinismul nu este o boală sau rezultatul vreunei mutaţii genetice, are loc din cauza unei dezordini congenitale hipo-pigmentare, caracterizată de absența parțială sau totală a melaninei, pigmentul natural . Această culoare dezavantajează animalul pentru că iese foarte tare în evidență, în afara sezonului hibernal.

Mai poți citi: VIDEO Zimbri în libertate, surprinși printre troienele din pădurile din Parcul Natural Vânători Neamț

În lumea animală, apariția exemplarelor albinoase este de regulă, un indicator al densității ridicate. Aceste tulburări genetice apar în urma fenomenului numit consangvinizare, adică fecundarea exemplarelor înrudite.
Parcul Natural Bucegi, situat în centrul țării, este unul din cele 22 de parcuri administrate de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva. Parcul are o suprafață de peste 32.000 de hectare, din care aproape 21.500 de hectare sunt păduri.", se arată pe pagina oficială de Facebook a Romsilva.


Foto: Cătălin Obancea, Parcul Natural Bucegi