Solutii

Fortum va înființa o nouă unitate de reciclare a bateriilor Li-ion în Harjavalta, Finlanda

3
min
22/6/2021

Fortum a anunțat că a decis să investească în extinderea capacității sale de reciclare a bateriilor litiu-ion prin construirea unei noi unități hidrometalurgice de ultimă generație în Harjavalta, Finlanda.

Investiția în valoare de 24 de milioane de euro va reprezenta un pas major în creșterea capacității de reciclare hidrometalurgică a companiei Fortum. Noua instalație va fi capabilă să recupereze eficient metalele rare din bateriile litiu-ion vechi ale vehiculelor electrice, reciclând în același timp diferite fracții de deșeuri derivate de-a lungul lanțului de aprovizionare cu baterii, relatează electrive.com

Bateriile litiu-ion joacă un rol cheie în permiterea tranziției către energie curată și creșterea mobilității electronice. Odată cu electrificarea rapidă a transportului și trecerea la surse regenerabile de energie, se așteaptă ca cererea de baterii litiu-ion să crească de peste zece ori până în 2030, crescând semnificativ nevoia de metale critice utilizate în producția de baterii litiu-ion. Noua instalație Fortum Harjavalta va contribui la satisfacerea cererii în creștere pentru materiale reciclate pentru baterii și va permite recuperarea durabilă a litiului, nichelului, cobaltului și manganului, care sunt toate esențiale în fabricarea de baterii noi pentru vehicule electrice.

"Fortum investește într-un viitor mai verde, investind în continuare în instalațiile sale de reciclare hidrometalurgică. Noua unitate din Harjavalta va crea în curând aproximativ treizeci de locuri de muncă, dar impactul său va fi resimțit în întreaga Europă, deoarece va fi cea mai mare unitate de pe piața de acest gen, odată finalizată investiția", spune Kalle Saarimaa, vicepreședinte, Fortum Recycling & Waste.

"Oferta noastră solidă acoperă mai multe segmente cheie ale lanțului valoric al bateriilor și așteptăm cu nerăbdare colaborarea noastră cu jucătorii cheie din aceste domenii. Noua noastră facilitate va sprijini puternic ecosistemele existente de fabricare a bateriilor finlandeze și europene, dar va ajuta, de asemenea, întreaga industrie să producă baterii mai durabile în Europa."

Fortum folosește o combinație de tehnologii hidrometalurgice cu un nivel scăzut de CO2 pentru a recicla bateriile cât mai durabil posibil și cu cea mai mică amprentă de carbon. Bateriile litiu-ion sunt mai întâi demontate și tratate în timpul unui proces mecanic la uzina Fortum din Ikaalinen. Masa neagră a bateriei, care conține metale critice, este colectată și apoi dusă la Harjavalta pentru procesare hidrometalurgică.

Fortum operează în prezent o fabrică pilot de hidrometalurgie la scară industrială în Harjavalta. Noua instalație care urmează să fie construită, funcțonală în 2023, va permite o creștere semnificativă a capacității de procesare și reciclare. Noua fabrică va permite Fortum să recicleze cea mai mare parte a bateriilor EV care ajung la sfârșitul ciclului de viață în Europa."

În martie, operațiunile de reciclare a bateriilor hidrometalurgice Fortum au fost identificate ca fiind unul dintre cele patru proiecte Fortum care urmează să fie selectate pentru Fondul de inovare al UE pentru tehnologii cu emisii reduse de carbon. Cele patru proiecte Fortum concurează alături de alti 70 de candidați pentru finanțare din primul fond de inovare al UE de 1 miliard EURO. Fortum a primit, de asemenea, subvenții IPCEI (Important Project of Common European Interest) de la Business Finland în colaborare cu proiectul Comisiei Europene de inovare a bateriilor europene. Granturile au fost acordate împreună cu dezvoltarea facilității de reciclare mecanică Fortum din Ikaalinen, Finlanda, și a uzinei de reciclare hidrometalurgică din Harjavalta.