Solutii

Sfaturi verzi pentru facturi mici la electricitate. Top aparate care consumă cel mai mult

4
min
10/4/2024

Folosirea corectă a echipamentelor electrice și electrocasnice dintr-o gospodărie poate duce la o scădere de până la 50% a consumului de energie și implicit a facturii lunare.

Simpla scoatere din priză a electrocasnicelor nefolosite poate economisi 8-10% din energia electrică consumată în mod obișnuit, iar folosirea termostatelor inteligente poate reduce factura la energie cu alte 15-20%.

Totodată, este importantă folosirea unor echipamente noi, eficiente din punct de vedere energetic şi fără probleme tehnice, arată o analiză realizată de Asociația Environ.

Potrivit raportului, cea mai frecventă risipă a curentului provine din păstrarea în priză a încărcătoarelor de laptop, tabletă sau telefon, care consumă curent şi fără să aibă dispozitivele ataşate. Mai mult, păstrarea în priză, chiar dacă nu sunt folosite, a unor echipamente electronice precum televizorul, sistemul audio, lampa sau cuptorul cu microunde încarcă factura la energie cu 8-10%.

Pentru a reduce consumul de electricitate al maşinii de spălat, Asociaţia Environ recomandă folosirea unui program de spălare a rufelor cu cât mai puţine grade Celsius, precum şi cicluri de spălare scurte şi evitarea pornirii maşinii pentru doar câteva haine.

În ceea ce priveşte aparatele electrocasnice din bucătărie, Environ recomandă introducerea alimentelor în frigider când sunt cât mai reci, utilizarea unei plite cu inducţie, care este cel mai eficient sistem de gătit, şi evitarea folosirii plitei sau cuptorului la puterea maximă.

Totodată, gestionarea consumului de energie prin programatoare sau termostate inteligente şi montarea unor prize inteligente controlate prin telefon pot ajuta la obţinerea unor facturi mai mici. Este recomandată şi stingerea luminilor în încăperile în care nu stăm.

Asociaţia recomandă reglarea temperaturii din interiorul locuinţei la maximum 20 de grade Celsius în sezonul rece şi cu cel mult 10 grade Celsius mai mică decât cea din exterior în sezonul cald, aparatul de aer condiţionat fiind cel mai mare consumator de electricitate.

Celelalte aparate care prezintă cel mai mare consum sunt, în ordine, uscătorul de rufe, frigiderul cu două uşi, frigiderul obişnuit, maşina de spălat vase, cuptorul electric încorporat şi maşina de spălat rufe, conform sursei citate.

Foto: Freepik