Stiri

EXCLUSIV! România ar putea avea în curând o Lege a Bicicletei!

4
min
8/6/2020

După aproape 3 ani de discuții, proiectul inițiat de societatea civilă privind "Legea Bicicletei" va ajunge până la sfârșitul acestei luni în Parlament.

Luna iunie ar putea să intre în istoria bicicliștilor și a ecologiștilor din România, pentru că se pregătește un moment important: proiectul privind "Legea Bicicletei" ajunge în Parlament, pentru a intra în ciclul normal de dezbateri, vot și promulgare. Este o inițiativă lansată de peste 50 de ONG-uri înaintea alegerilor generale din 2016, la care au aderat mai mulți parlamentari din majoritatea formațiunilor, atât de la Putere, cât și din Opoziție.

Potrivit viitoarei legi, promovarea utilizării bicicletei, cel mai nepoluant mijloc de transport, va fi declarată obiectiv de interes public și se vor aduce modificări legislației rutiere, urbanistice, fiscale și din alte domenii. Propunerea de act normativ prevede și adoptarea unei strategii naționale și a unui masterplan în acest sens.

Prin prevederile sale, legea își propune să contribuie activ la dezvoltarea mobilității durabile în marile orașe sufocate de aglomerația din transportul rutier, să aducă soluții eficiente și sustenabile prin folosirea bicicletei ca sistem de transport mai puțin poluant, o componentă importantă a mobilității moderne, a turismului durabil, a unui stil de viață sănătos, în concordanță cu bunele practici și tendințele la nivel european. Sintetizând, este un proiect menit să încurajeze folosirea bicicletei în scop utilitar, recreativ, turistic și sportiv.

Pe linie de urbanism și amenajarea teritoriului, Legea Bicicletei ar trebui să modifice și să completeze actuala legislație, astfel încât să se reglementeze tipul și numărul minim de faclități pentru parcarea bicicletelor la și în anumite tipuri de clădiri, prezența de infrastructuri biciclistice pe anumite artere și conexiuni.

Un alt capitol trebuie sa vizeze legislația de transporturi și cea privind regimul drumurilor, în sensul modificării și completării actelor normative în vigoare privind transporturile, astfel încât și bicicleta să fie adecvat tratată și să nu mai fie ignorată.

Legea, la care se lucrează efectiv din septembrie 2017, când s-a constituit un grup de lucru transpartinic, ar trebui să cuprindă prevederi privind instituirea unor programe de sprijin direct a creșterii numărului de biciclete utilizate de populație și de instituțiile publice.

Proiectul nu va înlocui actualele inițiative legislative pro-bicicletă aflate în diverse faze ale procedurilor parlamentare, ci le va corela și va oferi verigile lipsă, pentru a se ajunge la un cadru normativ coerent, favorabil dezvoltării circulației pe două roți în scop utilitar, turistic, sportiv și recreativ. Actualele proiecte punctuale vor fi sprijinite în continuare, deoarece au un rol important de conștientizare a importanței bicicletei, în cadrul mai larg al promovării dezvoltării durabile.

Proiectul "LegeaBicicletei” prevede crearea unui mecanism la nivelul autorităților centrale și locale care să permită coordonarea între autorități, atât în elaborarea măsurilor, cât și în punerea lor în practică.

Inițiativa a fost lansată în septembrie 2016 de Federația Bicicliștilor din România (FBR), căreia i s-au alăturat peste 50 de organizații și asociații ale bicicliștilor și de protecția mediului din toată țara.