Solutii

Spitalele trebuie să primească medicamentele expirate de la populație

1
min
22/4/2024

Ministerul Sănătății a stabilit normele metodologice pentru aplicarea legii.

La 4 luni de la adoptarea Legii 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, Ministerul de resort a elaborat normele metodologice care obligă spitalele de stat și private să colecteze medicamentele expirate de la populație. Conform legii, această obligație se aplică tuturor unităților medicale, fără excepții.

Normele metodologice stabilesc că fiecare spital trebuie să respecte câteva reguli importante.

“Managerii de spitale sunt obligați să monteze în curțile unităților medicale containere pentru colectarea deșeurilor de medicamente în locuri accesibile cetățenilor, care să fie însă protejate și monitorizate, fie prin personal de pază, fie prin camere de supraveghere video şi obligatoriu trebuie să fie asigurate condiţiile igienico-sanitare”, a declarat şeful Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică din Caraş-Severin, Dănilă Miloş, pentru Radio România Reșița.

Instituția va începe să efectueze controale săptămâna viitoare pentru a verifica dacă unitățile medicale au început să colecteze medicamentele expirate de la populație.

La Reșița, Spitalul Județean este singura unitate medicală din judeţ care s-a conformat până în acest moment. 46 de kilograme de medicamente expirate au fost colectate de la populaţie şi distruse în condiţii de maximă siguranţă.

“Am adunat în jur de 46 de kilograme medicamente pe care le-au adus pacienții, medicamente expirate pe care, pe proces verbal le-am dat firmei de ecologizare, firmei care se ocupă de aceste deșeuri infecțioase. Aceste costuri de casare şi distrugere sunt suportate de la bugetul de stat, nouă ni se facturează întâi aceste kilograme după care noi facem actele către minister și vom primi de la dânșii banii aferenți distrugerii medicamentelor”, spune managerul Mircea Călin Laza.

În curţile spitalelor, containerele vor avea și pază, dar și camere de supraveghere. Amplasarea lor este necesară pentru că nu toata lumea ştie ce să facă atunci când vrea să arunce medicamente expirate sau care nu mai sunt folosite.

În cazul localităţilor mici, unde nu există spitale, containerele trebuie montate lângă dispensare.

Foto: Observator