Smart City

Boc vrea să încurajeze colectarea selectivă în Cluj ca în Vancouver

4
min
15/9/2023

Primarul Emil Boc a anunţat că vrea să introducă o nouă facilitate fiscală pentru locuitorii din Cluj pentru a încuraja reciclarea.

Edilul a comparat politica publică pe care o înaintează cu cea din oraşul canadian Vancouver, care şi-a propus să devină o comunitate cu zero deşeuri până în 2040. Şi asta în ciuda faptului că în Cluj nu se cântăreşte gunoiul, deşi contractul prevede acest lucru, potrivit Actual de Cluj.

„În Vancouver se oferă o reducere pe taxa de proprietate dacă colectezi selectiv. Vreau să implemetez acest model și la Cluj. Va fi o reducere de 5% din taxa pe proprietate, dar trebuie să reciclezi 75% din deșeurile pe care le ai. Cu reducerea de 10% oferită celor care plătesc impozitul până finalul lunii mai, clujenii vor putea avea o reducere de 15%. Cum va funcționa? Firma de salubritate va cântări deșeurile, iar clujenii vor putea merge apoi la Primărie unde vor primi reducerea de 5%. Asta înseamnă, însă, că și firma de salubritate va trebui să colecteze deșeurile selectiv și nu la grămadă”, a spus Boc pentru Ziua Live, adăugând că firma de salubritate va primi amenzi mari dacă nu va colecta selectiv.  

Măsura ar putea fi introdusă din 2025. Pentru 2024, consilierii locali vor discuta pe 3 august doar o propunere de majorare a taxelor din Cluj cu 13,8%.

În prezent, deducerea pentru colectare selectivă nu se poate aplica în Cluj, deoarece operatorul de salubritate nu cântăreşte deşeurile la colectare, potrivit sursei citate.

În ultimii doi ani, oraşul a plătit amenzi de milioane de lei pentru că nu îndeplineşte ţintele europene de colectare selectivă. În 2022, procentul de colectare selectivă era de doar 12%, obiectivul fiind de 50%.

Citeşte şi: Dacă bucureştenii nu conştientizează pericolul, măsurile de restricţionare a traficului 'nu vor funcţiona'

Foto: Freepik/Primăria Cluj-Napoca