Solutii

BioVillMap – harta interactivă a comunităților durabile care își aprovizionează energia termică din biomasă locală

10
min
15/12/2022

Proiectul este inițiat de către Clusterului Inovativ al Biomasei Green Energy, cu suportul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă, din cadrul Guvernului României.

Clusterului Inovativ al Biomasei Green Energy a lansat platforma BioVillMAP - harta interactivă a comunităților durabile care își aprovizionează energia termică din biomasă locală.

Obiectivul platformei BioVillMAP este acela de a transfera și de a adapta experiența acumulată în localitățile în care există deja pași făcuți spre sate bioenergetice către satele cu potențial din România.

Proiectul stimulează dezvoltarea sectorului bioenergiei prin consolidarea rolului biomasei la nivel local ca un factor care contribuie în mod decisiv în aprovizionarea cu energie termică, luând în considerare oportunitățile de absorbție existente pe piață sau de expansiune a fermierilor locali, producătorilor de lemn sau IMM-uri.

Astfel, se are în vedere ca utilizatorul platformei BioVillMAP să poată identifica cât mai individual și complet nevoia proprie în informațiile expuse pe site, să-i înțeleagă utilitatea și să poată decide asupra practicilor abordate pentru generarea, gestionarea și utilizarea biomasei.

Proiectul este inițiat de către Clusterului Inovativ al Biomasei Green Energy, cu suportul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă, din cadrul Guvernului României.

Parteneriatele noastre pentru susținerea unor comunități durabile continuă. În urmă cu aproximativ o lună am lansat harta apelor minerale pentru a promova localitățile care dețin astfel de resurse și exploatarea durabilă a acestora. Astăzi prezentăm alături de partenerii noștri o platformă care sperăm să scoată la lumină zona de biomasă întrucât aceasta poate reprezenta o soluție, măcar de tranziție, pentru energie la prețuri rezonabile până în momentul în care tehnologia ne va permite să ne asigurăm necesarul energetic fără să apelăm la combustie. Zona de bioeconomie are mult mai multe de oferit și suntem determinați să începem un proces pentru o strategie națională în acest domeniu, pornind pe exemplul unor state precum Germania și Spania.”
László Borbély, consilier de stat, coordonator al Departamentului pentru Dezvoltare durabilă.

De asemenea, în cadrul evenimentului au prezentat mai multe informații despre conceptul de biomasă, speakerii invitați și anume:

Dl Vajda Lajos, gazda evenimentului și Președinte Green Energy Innovative Biomass Cluster, România

Dl Bartha Sándor, Director Erpek IND Biosistem, România

Dl Sebestyén Tihamér, consultant bioenergie Primăria comunei Ghelința, jud. Covasna, România

Dl Dominik Rutz, șeful Unității Bioenergie și Bioeconomie la WIP Renewable Energies, Germania

Dl Manolis Karampinis, director de dezvoltare al Bioenergy Europe, Grecia

Dl Daniel García Galindo, Manager proiect și specialistul în inovare AVEBIOM, Spania

BioVillMAP în cifre:

  • • redă peste 12 ani de experiență în domeniul bioenergiei și consolidarea sistemelor ce generează energie termică din biomasă;
  • • ilustrează 195 de puncte din țară, distribuite în 65 de localități sustenabile;
  • • descrie generarea a peste 30 MW energie termică din surse regenerabile, locale și sigure: în clădiri publice, afaceri private și case particulare.


Evenimentul a pus accent pe:

 promovarea exemplelor de bune practici și stabilirea de modalități pentru multiplicarea acestora: evaluarea tehnologică și economică a satelor din grupul țintă;

 prezentarea instrumentelor de navigare în cadrul platformei și accesarea informației;

 identificarea de noi comunități sustenabile ce au interes în abordarea conceptului 1 sat 1 MegaWatt;

 continuarea proiectului și îmbunătățirea constantă a platformei prin aport continuu susținut din partea grupului țintă.

 capacitatea cetățenilor de a sprijini ideea si a convinge companiile locale si alți actori importanți să acționeze împreună, dându-le puterea să devină „pe deplin activi”, părți cheie în tranziția energetică.

Evenimentul de lansare a fost unul internațional, dezvoltat în strânsă legătură cu exemple de astfel de bune practici existente și la nivel european. Țări precum Germania, Grecia și Spania dezvoltă constant strategii de implementare a sistemelor pe biomasă, principala provocare la acest moment fiind atât înlocuirea combustibililor fosili cu resurse locale, regenerabile, cât și sensibilizarea comunităților și administrațiilor publice pentru a cunoaște și înțelege conceptul de biomasă.

Platforma BioVillMAP cuprinde atât o secțiune tehnică, cât și una teoretică, informațiile expuse putând fi accesate într-un mod interactiv, intuitiv publicului larg.

Participanți în cadrul evenimentului au fost din cadrul administrațiilor publice locale, afacerilor private, mediului universitar și de cercetare, agențiilor de mediu, grupuri de acțiune locală, agenții de dezvoltare regională, direcții silvice județene, direcții pentru agricultură județene. Aceștia au rolul de a fi multiplicatori ale acestor exemple de bune practici, domeniile de activitate fiind interconectate și având capacitatea de a se completa reciproc în adăugarea de plus valoare comunităților reprezentate.