Stiri

Emanuel Muntmark investește într-un parc solar de peste 1.000 MW, în valoare de 600 milioane de euro

7
min
16/5/2022

Data esti­mată pentru punerea în funcţiune a acestui parc solar este finalul anului 2024.

Emanuel Muntmark, cel mai puternic dezvoltator de pro­iecte de energie verde, pro­prietarul grupului Monsson, lansează în piaţă o investiţie mamut, un parc solar de peste 1.000 MW, în Arad.

Astfel, după ce a dominat primul val de regenerabile din România, 2009-2014, cu parcul eolian Fântânele-Cogealac, ani buni cea mai mare investiţie de profil pe plan european, acum Muntmark stabileşte un nou record.

De data aceasta însă, Muntmark a ales energia solară, vedeta de necontestat în cel de-al doilea val verde care începe în România.

Astfel, West Power Investments, companie deţinută de omul de afaceri Emanuel Muntmark, a obţinut la finalul lunii martie avizul tehnic de racordare la reţea pentru un parc solar de 1.043,7 MW în Arad, o zonă deficitară în producţia de energie.

Citește și: Problema alimentară este crucială în lupta împotriva încălzirii globale

Dimensiunea proiectului este fără precedent în România, cel mai mare proiect de energie solară care funcţionează acum având o capacitate de 60 MW, în timp ce cel mai mare parc de energie eoliană are o capacitate de 260 MW, parte a pro­iectului Fântânele-Cogea­lac de 600 MW, tot opera lui Muntmark.

Data esti­mată pentru punerea în funcţiune a acestui parc solar este finalul anului 2024 şi dacă investiţia se va realiza, aceasta ar putea ajunge la 600 de milioane de euro.

La o capacitate de 1.043,7 MW, parcul solar ar necesita o suprafaţă de cel 1.000 de hectare.

Citește și: GALERIE FOTO Râul Dâmbovița, poluat continuu de peste 100 de ani 

„Monsson promite să fie în continuare un actor important în România şi să se dedice dezvoltării surselor regenerabile de energie şi lanţului de servicii adiacente pentru creşterea industriei regenerabile din România şi din Europa. Monsson îşi propune să dezvolte până în 2030 peste 3.500 MW noi, care, alături de alte proiecte, să ofere României şansa unei independenţe energetice cât mai rapide“, a declarat Sebastian Enache, business development manager la Monsson-PLC.

Doar în perioada 2020-2022, Emanuel Muntmark a înfiinţat 18 companii pentru derularea investiţiilor în solare şi eoliene, potrivit datelor Confidas.

Statisticile europene arată că în 2025 România ar putea avea printre cei mai mulţi angajaţi în domeniul energiei solare la nivel european, urmând să intre în aceeaşi ligă cu economii majore precum Germania, Franţa şi Polonia.

Astfel, în cel mai pesimist scenariu, energia solară va crea circa 15.000 de locuri de muncă la nivelul anului 2025, în cel mai optimist scenariu numărul lor putând ajunge la aproape 55.000.

Sursa foto: PxHere