În data de 13 octombrie, Comisia Economică, Industrii și Servicii din Senat a desfășurat o vizită de lucru în parcul de reciclare GreenGroup din Buzău, condusă de Președintele Comisiei, Senatorul Daniel-Cătălin Zamfir. Inițiativa a fost lansată de către Coaliția pentru Economia Circulară (CERC), cu scopul de a facilita un dialog constructiv între autoritățile centrale, autoritățile locale și industrie, urmărind identificarea provocărilor, cât și a oportunităților economiei circulare în contextul actualei crize energetice și de materii prime.
Membrii Comisiei, alături de reprezentanții Coaliției, au vizitat parcul de reciclare Buzău, care desfășoară operațiuni de reciclare a echipamentelor electronice și ambalajelor PET, cât și fabrica de producție a fibrei sintetice poliesterice din PET reciclat.
Pe parcursul vizitei, reprezentanții Coaliției pentru Economia Circulară au punctat faptul că deșeurile reprezintă o resursă importantă, prin care se asigură atât regenerare materialelor, cât și o reducere substanțială de energie din lanțurile de producție. Astfel, industria de reciclare are toate atributele de a fi considerată o industrie critică.
La finalul vizitei, Coaliția pentru Economia Circulară a organizat o întâlnire în cadrul Primăriei Municipiului Buzău, la care s-a alăturat și Constantin Toma, Primarul Buzăului. Tema principală a discuției s-a concentrat în jurul noutăților legislative și a programelor de stimulare a economiei circulare de pe agenda autorităților centrale.
Daniel Zamfir, Președintele Comisiei Economice, Industrii și Servicii din Senat:
”În contextul profundei crize energetice actuale, modelul economiei circulare pe care va trebui să îl promovăm și să îl adoptăm la toate nivelurile din economia românească, vine cu soluții ce merită toată atenția și implicarea legislativului, dar în special a Comisiei Economice, Industrii și Servicii. Iată ca independența energetică, atât de dorită, are un suporter în modelul economiei circulare, care vine la pachet și cu asigurarea de materii prime, dar și cu un efect de aproximativ 50% decarbonare. Pe parcursul vizitei, am identificat și o altă direcție de acțiune, aceea de reparare în vederea reutilizării a echipamentelor electrice și electronice, colectate în vederea reciclării, dar care pot fi reparate și reutilizate în special în dotarea școlilor, gradinițelor sau spitalelor care nu beneficiază de bugete pentru achiziționarea electrocasnicelor."
Totodată, au fost discutate planurile autorității locale pentru derularea unui amplu program de dezvoltare sustenabilă a Buzăului pentru următorii patru ani, "Buzău Oraș Magnet”, care își propune să transforme orașul în centru național de economie circulară.
Constantin Toma, Primar al Municipiului Buzău:
“Buzăul este primul oraș din România cu o strategie de circularitate, realizată cu doi ani înainte de Strategia Națională pentru Economie Circulară. Mai mult decât atât, s-au concretizat până acum o serie de proiecte cu impact în performanțele de sustenabilitate ale orașului, cum ar fi Școala Verde, un proiect de referință pentru Primărie. Școala colectează deșeuri pe 8 fracții, apa pluvială pentru rețeaua publică și produce energie solară mai mult decât consumă. Iar în noul program de dezvoltare, avem câteva planuri foarte ambițioase: să realizăm o utilizare circulară a apei în Municipiul Buzău, prin preluare, tratare, stocare și reutilizare, cât și să îmbunătățim calitatea aerului, prin asigurarea a 100m2 de spații verzi pe cap de locuitor până în 2030. Iată că în Buzău economia circulară a trecut într-o fază practică, pentru că am înțeles încă de la început beneficiile majore cu care vine la pachet: este un model de dezvoltare sănătoasă a orașelor, care pus în aplicare duce la îmbunătățirea calității vieții oamenilor.”
Constantin Damov, Președinte Coaliția pentru Economia Circulară:
”În condițiile unei crize acute de materii prime și energie, modelul economiei circulare este probabil singura cale de dezvoltare sustenabilă, nu doar a industriei și economiei, ci chiar si a comunităților locale. Eliminarea risipei, utilizarea în cicluri infinite a resurselor materiale, captarea și reutilizarea apei și decarbonarea tuturor activităților, sunt sarcinile noastre pentru următorii ani. Reciclarea vine nu doar cu obținerea de materiale necesare, dar și cu o scădere a necesarului de energie. Reciclarea aluminiului se face cu o economie de energie de 95%, materialele plastice de 75%, hârtia și cartonul de 40%, sticla de 50% și lista poate continua, obținându-se în final o înjumătățire a consumurilor de energie.”