Stiri

VIDEO EXCLUSIV „Vulcanii noroioși” din București, blestemul termoficării

10
min
24/2/2023

Nămolul din conducte, în special din cele primare, distruge rețeaua de termoficare.

În București, în subteran, există aproximativ 4.300 de km de conducte de termoficare (primare și secundare). Multe din acestea au fost instalate acum mai bine de 50 de ani. Doar 150 de km din aceste conducte au fost înlocuite în ultimii ani.

Nămolul din conducte le subțiază

Conductele de termoficare primare, cel puțin, din București cară nămol, nu apă. Sunt colmatate. De ce au ajuns conductele de termoficare în această stare dezastruoasă? A explicat Sorin Ciocotoiu de la compania Energetica a PMB. Motivele principale: prea multă apă a curs peste aceste conducte și prea mulți ani au trecut de când au fost montate în subteran.

În plus, prin conductele primare circulă apă industrială, un fel de „supă” cu mizerii. Iar nămolul din conducte nu e ca cel de la Techirghiol. Dimpotrivă: țevile s-au subțiat și s-au transformat într-o strecurătoare de termoficare.

Pentru reparații, instalatorii au ajuns să practice un soi de de-a v-ați ascunselea cu avariile, bine ascunse în pământ. Iar jumătate din apa fierbinte de pe rețelele primare se pierde.

Noile conducte, „deștepte”

Dar există și o veste bună: apa cu nămol nu ajunge în blocuri, apa murdară doar încălzește apare rece. Ș ar mai fi o veste bună: noile conducte sunt „deștepte”: sunt protejate de o manta și dau alerte la avarie.

Mai poți citi: VIDEO EXCLUSIV România va fi măturată de tornade și furtuni puternice

La pachet, însă, vine și o veste proastă. Foarte proastă: țevile de termoficare din București se întind pe o distanță cât cea dintre București și Paris, dus – întors. Iar ritmul actual al înlocuirii țevilor: sub un kilometru pe lună de lucrare. Și nu sunt multe lucrări în desfășurare în Capitală. Cea din zona Rahova, de exemplu, are doar 13 kilometri și va fi gata în aprilie. Dar va fi nevoie de tăierea unor linii de tramvai.

Foto: Green News