Stiri

După pandemie, planeta a luat-o razna: este mai caldă, gazele cu efect de seră sunt mai multe, oceanele s-au ridicat

10
min
1/9/2022

În același timp, este cea mai mare valoare de CO2 acumulat în atmosfera Terrei în ultimul milion de ani.

Concentraţiile atmosferice de gaze cu efect de seră, responsabile pentru încălzirea planetei noastre, au atins niveluri record în 2021, la fel şi nivelul oceanelor, a anunţat miercuri Administraţia Naţională Oceanică şi Atmosferică din Statele Unite (NOAA), informează AFP.

Record la gaze cu efect de seră

În contextul în care emisiile de gaze cu efect de seră au reînceput să crească după criza sanitară provocată de pandemia de COVID-19, concentraţia de CO2 din atmosfera Pământului a atins anul trecut valoarea medie de 414,7 părţi per milion (ppm), potrivit raportului anual american în privinţa climei, realizat de cercetătorii de la NOAA. Această valoare este cu 2,3 ppm mai mare decât cea din 2020 şi reprezintă un record de la începutul măsurătorilor de acest tip.

Totodată, este cea mai mare valoare de CO2 acumulat în atmosfera Terrei în ultimul milion de ani.

Citește și: Seceta din Europa, cea mai gravă din ultimii 500 de ani, potrivit Comisiei Europene

Concentraţiile de metan, un gaz care nu rezistă decât zece ani în atmosferă, dar care are o putere de încălzire de 80 de ori mai mare decât CO2 într-o perioadă de 20 de ani, au atins la rândul lor un nivel record, potrivit comunicatului publicat miercuri de NOAA, care notează o accelerare importantă a creşterii anuale a nivelurilor de metan în ultimii ani.

În contextul în care emisiile de gaze cu efect de seră au reînceput să crească după criza sanitară provocată de pandemia de COVID-19, concentraţia de CO2 din atmosfera Pământului a atins anul trecut valoarea medie de 414,7 părţi per milion (ppm), potrivit raportului anual american în privinţa climei, realizat de cercetătorii de la NOAA. Această valoare este cu 2,3 ppm mai mare decât cea din 2020 şi reprezintă un record de la începutul măsurătorilor de acest tip. Totodată, este cea mai mare valoare de CO2 acumulat în atmosfera Terrei în ultimul milion de ani.

Citește și: Monitorizarea pădurilor, obiectiv strategic pentru Comisia Europeană. Cum arată noul cadru

Concentraţiile de metan, un gaz care nu rezistă decât zece ani în atmosferă, dar care are o putere de încălzire de 80 de ori mai mare decât CO2 într-o perioadă de 20 de ani, au atins la rândul lor un nivel record, potrivit comunicatului publicat miercuri de NOAA, care notează o accelerare importantă a creşterii anuale a nivelurilor de metan în ultimii ani.

Oceanele și temperaturile, la cer

În ceea ce priveşte consecinţele generate de încălzirea climei de pe Terra, nivelul mediu al oceanelor a crescut pentru al doilea an consecutiv şi a atins la rândul lui o valoare record, fiind cu 0,97 centimetri peste nivelul din 1993, anul în care au început să fie realizate măsurători din satelit.

Temperatura medie de pe Terra a crescut cu aproape 1,2 grade Celsius în raport cu era preindustrială, provocând deja o înmulţire a evenimentelor meteorologice extreme, precum canicule, furtuni, secete şi inundaţii.

Iar acesta este doar începutul. În condiţiile în care orice zecime de grad Celsius contează, planeta noastră se îndreaptă spre o încălzire cu +2,8 grade Celsius până în anul 2100 chiar dacă angajamentele luate de statele lumii în cadrul Acordului pentru climă de la Paris vor fi respectate, potrivit Grupului interguvernamental de experţi în evoluţia climei (GIEC).

Viitorul apocaliptic e azi

"Datele prezentate în acest raport sunt clare: vom continua să vedem tot mai multe dovezi ştiinţifice despre impacturile globale ale încălzirii climei, care nu prezintă niciun semn de încetinire", a declarat Rick Spinrad, administratorul general al NOAA.

"Cu numeroase comunităţi lovite de inundaţii care se produc o dată la un mileniu, secete excepţionale şi o căldură istorică în acest an, toate aceste lucruri ne arată că criza climatică nu este o ameninţare care va veni în viitor, ci este ceva cu care trebuie să ne confruntăm astăzi", a adăugat oficialul american.

Sursa foto: PxHere