Stiri

După incriminarea penală a incendierii deșeurilor, numărul sesizărilor penale depuse de Garda de Mediu Bihor a explodat

10
min
29/9/2022

Astfel, dacă în anul 2018 au depus o singură astfel de sesizare penală, iar în 2019 numai două, în 2020 au fost cinci, iar anul trecut s-au înregistrat 11.

Comisarii Gărzii de Mediu Bihor au depus în primele trei semestre din acest 12 sesizări penale cu privire la infracţiuni referitoare la depozitarea ilegală a deşeurilor şi incendierea lor, în ultimii cinci ani fiind o evoluţie crescătoare privind astfel de sesizări.

O singură sesizare penală în 2018

Astfel, dacă în anul 2018 au depus o singură astfel de sesizare penală, iar în 2019 numai două, în 2020 au fost cinci, iar anul trecut s-au înregistrat 11.

"Treptat, faţă de anii trecuţi, numărul controalelor, dar şi al sancţiunilor a crescut. Volumul sancţiunilor aplicate relevă faptul că suntem pe un trend ascendent. A crescut şi numărul sesizărilor penale.

Citește și: 750 de milioane de euro au plătit cinci mari companii petroliere pentru a beneficia de o imagine verde

Aici vreau să spun că, până în luna aprilie, incendierea deşeurilor era o simplă contravenţie, dar după această dată este considerată infracţiune, de unde şi numărul mai mare al sesizărilor penale din acest an.

Cea mai mare problemă rămâne depozitarea ilegală a deşeurilor, dar şi incendierea lor", a declarat miercuri, în şedinţa Colegiului Prefectural, consilierul juridic Marius Orbai, care a prezentat un raport de activitate al Gărzii de Mediu Bihor de la începutul acestui an.

946 de inspecţii deja în acest an

Potrivit raportului, cei 14 comisari de mediu din Comisariatul Judeţean Bihor al Gărzii Naţionale de Mediu au efectuat în acest an 946 de inspecţii, dintre care 807 inspecţii neplanificate, 130 inspecţii planificate şi 9 controale planificate SEVESO (privind controlul asupra pericolelor de accident major în care sunt implicate substanţe chimice periculoase).

Citește și: Reciclarea în UE, creștere de 50% în 16 ani. România, pe ultimul loc

Principalele probleme constatate de comisarii de mediu vizează lipsa solicitării/obţinerii actelor de reglementare privind protecţia mediului, nerealizarea integrală şi la timp a unor măsuri stabilite la controale anterioare, neîntocmirea evidenţei deşeurilor, nerespectarea prevederilor Legii 92/2021 privind gestiunea deşeurilor, nedeţinerea formularelor de transportare a deşeurilor, eliminarea necorespunzătoare a acestora (inclusiv prin incendiere), nerespectarea cerinţelor minime de către unităţile de colectare şi cele de tratare a vehiculelor scoase din uz, deversări de ape uzate în cursurile naturale, degradarea terenurilor prin depozitări şi abandonări necontrolate de deşeuri.

"Un judeţ curat"

Pentru contravenţiile constatate, comisarii GM Bihor au stabilit celor controlaţi 1.127 de măsuri, din care 192 amenzi contravenţionale totalizând 3,1 milioane lei.

În baza parteneriatului pentru "Un judeţ curat" iniţiat de Consiliul Judeţean Bihor şi încheiat între mai multe instituţii cu atribuţii în domeniu, comisarii de mediu au făcut 36 de verificări la persoane fizice şi au emis 35 amenzi (în valoare totală de 968.000 lei) şi 19 avertismente, fiind confiscat şi un mijloc de transport al cărui utilizator a fost prins în timp ce abandona deşeuri pe domeniul public.

Ca urmare a verificărilor efectuate cu ajutorul camerelor de supraveghere montate în diferite locuri din judeţ, mai ales în parcările drumurilor naţionale sau europene, au fost surprinse 27 persoane fizice depozitând neconform, deşeuri de mase plastice, deşeuri menajere, etc, fiind aplicate 15 sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 150.000 lei şi 12 avertismente.

Camerele de luat vederi schimbă comportamente

"Apariţia în presă a situaţiilor de natura celor surprinse cu camere a ajutat şi la schimbarea viziunii populaţiei de a nu mai arunca gunoaie unde vor. Există locuri amenajate şi modalităţi de a ne feri de astfel de situaţii", a precizat Orbai. El a adăugat că, potrivit OUG 92/2021, sancţiunile pentru abandonarea deşeurilor au crescut foarte mult, între 10.000 şi 20.000 de lei pentru persoane fizice, sau de la 50.000 la 70.000 de lei, pentru persoane juridice.

Prefectul Dumitru Ţiplea a apreciat pe ansamblu instituţia "pentru modul în care şi-a crescut gradul de implicare în activitatea pe care o desfăşoară, vizibil de la an la an", pentru modul de colaborare cu alte instituţii şi prezenţa continuă a comisarilor în punctele de frontieră unde monitorizează non-stop traficul privind transferurile de deşeuri.

Sursa foto: Garda de Mediu