Smart City

Directivă europeană privind renovarea clădirilor din România

1
min
19/4/2024

Începând cu anul 2030, noile construcții trebuie să fie concepute ca fiind ecologice.

Statele membre ale Uniunii Europene au adoptat o directivă privind clădirile ecologice, care impune elaborarea unor planuri naționale pentru renovarea clădirilor și stabilirea unor cerințe pentru viitoarele locuințe verzi. Acest lucru va fi obligatoriu pentru toți românii și, probabil, va conduce la creșterea prețurilor locuințelor noi, scrie realitateafinanciara.net.

Măsura prevede următoarele:

- Eficiență energetică: Clădirile trebuie să respecte standardele de eficiență energetică pentru a reduce amprenta lor de carbon.

- Conservarea apei: Sistemele de reducere a consumului de apă trebuie integrate în clădiri.

- Managementul deșeurilor: Programe de reducere a cantităților de deșeuri trebuie implementate în timpul construcției, iar clădirea trebuie echipată cu sisteme de colectare selectivă după finalizare.

-Calitatea aerului: Clădirile trebuie să aibă sisteme eficiente de ventilare și să nu utilizeze materiale toxice în construcție.

- Sustenabilitatea locației: Clădirile trebuie să aibă un impact minim asupra mediului.

Nerespectarea acestor cerințe poate duce la amenzi, întârzieri în procesul de aprobare a proiectului și potențiala răspundere pentru deteriorarea mediului, inclusiv riscul de a nu obține autorizațiile necesare.

Implementarea noii legislații va conduce la creșteri de prețuri pe piața imobiliară. Începând cu anul 2030, noile construcții trebuie să fie concepute ca fiind ecologice, respectiv eficiente din punct de vedere energetic și conectate la surse de căldură curate.