Solutii

Dezvoltare accelerată pentru energia regenerabilă

2
min
24/2/2023

În ultimul deceniu, creșterea energiei regenerabile a depășit în mod constant și dramatic aproape toate așteptările.

Decarbonizarea la nivel global va necesita o dezvoltare masivă a fermelor eoliene și solare. Dar pot dezvoltatorii să găsească suficient teren, să asigure lanțul de aprovizionare și să recruteze muncitori, menținând în același timp profitabilitatea?

Dezvoltarea de noi ferme solare și eoliene a fost de obicei condusă de micii jucători regionali, iar costul a fost semnificativ mai mare decât cel al unei centrale pe cărbune. Astăzi, costul surselor regenerabile a scăzut, iar multe proiecte solare și eoliene sunt dezvoltate de mari companii multinaționale, care anunță adesea și obiective de dezvoltare uimitoare.

În ultimul deceniu, creșterea energiei regenerabile a depășit în mod constant și dramatic aproape toate așteptările. Corecțiile în sus ale estimărilor au devenit un fel de ritual, conform McKinsey.

Pe măsură ce țările își propun să atingă obiective ambițioase de decarbonizare, energia regenerabilă, condusă de eolian și solar, este pe cale să devină coloana vertebrală a sursei de energie a lumii.  Mari companii de petrol și gaze își vor adapta modelele de afaceri pentru a profita de pe urma cererii crescute de surse regenerabile și de electrificarea vehiculelor. Jucători cu capital privat și investitori instituționali vor face din energia regenerabilă o componentă centrală a strategiei lor de investiții.

Liderii din industria de transport maritim investesc în surse regenerabile pentru a permite producerea de hidrogen și amoniac ca surse de combustibil cu emisii zero. Producătorii de oțel urmăresc hidrogenul verde pentru a-și decarboniza producția de oțel, sursele regenerabile furnizând electricitate verde pentru proces. Companiile producătoare de mașini încheie, de asemenea, oferte de energie regenerabilă pentru a-și alimenta operațiunile și producția, precum și pentru a face investiții în proiecte eoliene și solare.

McKinsey estimează că până în 2026, capacitatea globală de energie electrică din surse regenerabile va crește cu mai mult de 80% față de nivelul din 2020 (la peste 5.022 gigawați). Din această creștere, două treimi vor proveni de la energia eoliană și solară, o creștere de 150% (3.404 gigawați). Până în 2035, sursele regenerabile vor genera 60% din electricitatea mondială.

Photo: Freepik