Life Style

Cum poţi vopsi ouăle folosind ingrediente naturale pe care le ai deja în bucătărie

4
min
6/7/2023

Decorarea ouălor este o tradiţie iubită de români cu ocazia Paştelui. Puţini ştiu însă că putem vopsi ouăle cu ingrediente naturale, pe care cel mai probabil le avem deja în bucătărie, obţinând astfel un aspect rustic.

Procesul este simplu: combină 950 de mililitri de apă cu două linguri de oţet alb într-o oală de dimensiuni medii. Când amestecul ajunge la temperatura de fierbere, adaugă ingredientele de vopsit în funcţie de culoarea dorită, iar apoi scade temperatura şi lasă amestecul să fiarbă la foc mic timp de 30 de minute.

Lasă amestecul să se răcească, strecoară vopseaua pentru a îndepărta orice fragmente de mâncare, adaugă ouăle în colorantul strecurat şi lasă-le acolo timp de cel puţin 30 de minute. Când ajunge la culoarea dorită, scoate oul cu un clește și usucă-l cu prosoape de hârtie.

Poţi obţine diverse culori adăugând următoarele ingrediente în amestecul de apă cu oţet şi apoi urmând paşii de mai sus, potrivit Good Housekeeping.

Ouă roşii

Pentru a obţine ouă roşii/roz închis, adaugă patru căni de sfeclă tocată şi urmează instrucţiunile de mai sus.  

Pentru a obţine ouă cu o nuanţă de roşu intens, adaugă coaja de la şase cepe roşii într-o oală cu două căni de apă şi trei linguri de oţet alb, adu amestecul la o temperatură de fierbere şi fierbe-l timp de 15 minute. Lasă amestecul să se răcească la temperatura camerei şi strecoară-l într-un recipient. Adaugă un ou şi lasă-l la înmuiat până când eşti mulţumit de culoare, apoi scoate-l cu o lingură cu fante, clăteşte-l cu apă rece şi lasă-l să se usuce.

Ouă portocalii

Ouăle portocalii se obţin folosind patru căni de coajă de ceapă galbenă, urmând instrucţiunile de mai sus. Pentru o nuanţă mai strălucitoare, lasă ouăle să stea în vopsea peste noapte.

Pentru a obţine un portocaliu deschis, pune două căni de apă la fiert, adaugă patru linguri de boia şi oţet alb şi amestecă până se omogenizează. Toarnă amestecul într-un bol şi lasă-l să se răcească la temperatura camerei. Înmoaie oul până eşti mulţumit de culoare, scoate-l cu lingura cu fante şi apoi clăteşte-l cu apă rece şi lasă-l să se usuce.

Dacă îţi doreşti să obţii ouă arămii, fierbe apă şi toarn-o într-un borcan cu trei plicuri de ceai negru şi lasă ceaiul la infuzat timp de 30 de minute. Lasă apa să se răcească la temperatura camerei, adaugă un ou şi lasă-l la înmuiat până eşti mulţimit de culoare. Scoate-l cu lingura cu fante, clăteşte-l cu apă rece şi lasă-l la uscat.

Ouă galbene

Adaugă trei linguri de turmeric şi urmează instrucţiunile de mai sus.

Ouă verzi

Adaugă frunze de spanac într-o cratiţă şi toarnă două căni de apă rece şi patru linguri de oţet alb. Pune amestecul într-un castron şi urmează paşii enumeraţi mai sus.

Ouă albastre

Pentru a obţine o nuanţă de albastru deschis, adaugă trei căni de varză roşie tocată şi urmează instrucţiunile de mai sus. Pentru un albastru mai strălucitor, lasă ouăle să stea în vopsea peste noapte.

Pentru a obţine un albastru închis, adaugă patru căni de afine şi urmează paşii de mai sus.

Ouă violet

Cei care îşi doresc ouă violet pot turna o cană de vin roşu într-un borcan, în care adaugă un ou şi îl lasă la înmuiat până ajunge la culoarea dorită. Oul trebuie să fie apoi scos cu o lingură cu fante, să fie clătit cu apă rece şi să fie lăsat la uscat.

Foto: Vaynakh/Freepik