Stiri

Schimbările climatice și impactul lor asupra industriei producătoare de whisky

5
min
23/11/2022

Whisky-ul reprezintă unul din cele mai importante produse de export și o parte însemnată a economiilor unor țări precum Scoția, Irlanda și Japonia.

Schimbările climatice au fost resimțite pe deplin în această vară în Scoția, unde la Chartehall recordul de temperatură a fost doborât (34,8 °C) iar secetele au afectat largi arii ale țării.

Schimbările climatice și impactul lor asupra industriei producătoare de whisky

Secetele, inundațiile, creșterea nivelurilor mărilor reprezintă câteva din principalele pericole pentru produsele de bază necesare pentru producerea whisky-ului, procesele de producție precum fermentația, distilarea și stocarea acestuia dar și infrastructura ce include facilitățile propriu-zise ale distileriilor.

Pentru producția de whisky este nevoie de 4 elemente de bază: apă dulce de calitate, orz (și/sau alte cereale), drojdie și lemn de stejar de calitate superioară, iar toate sunt deja impactate în diferite măsuri de schimbările climatice.

Un alt factor important este timpul, whisky-ul fiind un tip de băutură alcoolică ce necesită ani, chiar decenii, pentru a fi finalizat. În acest timp, producătorii și experții trebuie să găsească constant măsuri de adaptare în fața unui climat din ce în ce mai imprevizibil.

Vara anului 2022 a fost una cu mari probleme pentru agricultură, lucru documentat și într-o serie recentă de articole InfoClima. Acest fapt va afecta nu doar culturile agricole dar și produsele derivate din acestea, printre care se numără whisky-ul.

Caracterul, consistența și calitatea superioară a whisky-ului din Scoția sunt datorate în mare parte climatului relativ blând, constant și umed. Schimbările climatice însă deja forțează producătorii să găsească noi metode de adaptare.

Whisky-ul reprezintă unul din cele mai importante produse de export pentru țări precum Scoția, Irlanda și Japonia. Pentru producerea whiskyului este nevoie de 4 elemente de bază: apă dulce de calitate, orz, drojdie și lemn de stejar de calitate superioară.

Citește aici întreaga știre: Schimbările climatice și impactul lor asupra industriei producătoare de whisky

Sursa foto: Wikimedia Commons/ Sullivan's Cove Distillery