Stiri

Culturi stropite cu substanțe toxice, în cel mai mare bazin legumicol din țară

4
min
11/7/2022

Mai multe percheziții de amploare au scos la iveală că la Matca, unul dintre cele mai mare bazine legumicole din ţară, se pulverizau substanțe toxice pe culturi. 

Aproximativ 350 de litri de produse pentru protecţia plantelor, cu termenul de valabilitate expirat, au fost descoperite. De asemenea, substanțe interzise în România erau vândute producătorilor. 

Citește și: REPORTAJ Plaja sălbatică de la Corbu, afacere imobiliară avizată de guvernatorul Rezervației Biosfera Delta Dunării 

Poliţiştii Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase au pus în executare cinci mandate de percheziţie domiciliară, în cadrul unui dosar penal în care se fac cercetări „pentru trafic de produse sau substanţe toxice, utilizarea oricăror produse de protecţia plantelor neautorizate pentru culturi destinate comercializării şi neluarea măsurilor de eliminare a substanţelor periculoase care au devenit deşeuri”. 

Citește și: ANALIZĂ Editarea genelor plantelor, un mod inovativ și eficient de a răspunde exigențelor cauzate de schimbările climatice

Cu ocazia perchezitiilor, a fost găsită cantitatea de 350 de litri de produse pentru protecţia plantelor, cu termenul de valabilitate expirat, pentru care persoanele în cauză nu au luat măsura neutralizării.

De asemenea, poliţiştii au ridicat, în vederea continuării cercetărilor, 1352 de litri şi 400 de kg de produse pentru protecţia plantelor, provenind din diferite state ale Uniunii Europene, neautorizate pentru piaţa din România, toate cu termenul de valabilitate expirat, precum şi 8 kg de insecticid (praf) clasificat "foarte toxic" şi 13,5 litri de insecticid clasificat "toxic". 

 Sursa foto: Rawpixel