Stiri

Alertă de poluare în Ploiești

2
min
21/3/2024

Aerul a devenit irespirabil. Rafinăriile din zonă influențează calitatea aerului.

Este binecunoscut faptul că în Ploiești sunt mai multe rafinării care influențează calitatea aerului. În ciuda numeroaselor investigații, oamenii continuă să reclame mirosul insuportabil din oraș, scrie Observatorul Prahovean.

Miercuri 20 martie, în partea vestică a orașului, locuitorii au simțit un miros intens de petrol. De-a lungul anilor, rezidenții din Ploiești au semnalat periodic că, în anumite intervale orare, calitatea aerului devine extrem de proastă și dificil de respirat.

Pe zona de vest a Ploieștiului miroase îngrozitor a petrol. Abia se poate respira”, a transmis sursei citate, un localnic.

După ce s-au făcut verificări pe siteul calitateaer.ro, care arată zonele cu poluare și valorile depășite, s-a constatat că nu în toate stațiile de monitorizare apar afișate datele.

Astfel, pe calitateaer.ro, erau prezentați indicatorii numai în stațiile PH6 și PH7. În PH6, de exemplu, la indicatorul benzen, miercuri dimineață, valoarea maximă s-a înregistrat la ora 03.00, respectiv 11,10 ug/m3, în condițiile în care valoarea limită anuală pentru protecția sănătății umane este de 5 ug/m3.

Începând cu ora 04.00, concentrația de benzen a început să scadă în stația PH6 (9,54 ug/m3 – ora 04.00, 8, 73 ug/m3 – ora 05.00), ajungând la 3,65 ug/m3 – ora 09.00.

Problema este că, potrivit normativelor aflate în vigoare, chiar dacă există depășiri orare, autoritățile susțin că nu se poate vorbi de poluare în condițiile în care valoarea limită anuală pentru protecția sănătății umane nu depășește 5 ug/m3.

Nici pe siteul Primăriei Ploiești nu a fost raportată poluarea, în ciuda reclamațiilor cetățenilor. La secțiunea de calitate a aerului, benzenul înregistra valori mai mari doar la 3 stații.

Sursă foto: calitateaer.ro și Observatorul Prahovean