Stiri

Un miliard de copii condamnați de schimbările climatice

2
min
2/5/2022

Raportul UNICEF lansat cu activiști de mediu ne arată o imagine profund îngrijorătoare pentru aproape un miliard de copii.

© UNICEF/UN0372373/Ocon/AFP-Services

Unicef a publicat ultimul raport, lansat alături de activiști precum Greta Thunberg, raport care redă o lume greu de imaginat pentru viitor.

Conform datelor, aproape jumătate din cei 2,2 miliarde de copii din lume sunt deja expuși unui „risc extrem de mare” generat de poluare si criza schimbărilor climatice, situație „inimaginabil de gravă” , așa cum o descrie șeful ONU. Raportul arată „în esență probabilitatea ca un copil să supraviețuiască schimbărilor climatice”, a spus Nick Rees, unul dintre autori.

Ceea ce înseamnă că aproape fiecare copil ramâne expus, într-o formă sau alta, la efecte devastatoare, de la valuri extreme de căldură, inundații, cicloni, la boli și secetă. Mai mult decât atat, aproximativ 1 miliard de copii trăiesc în zone care se confruntă simultan cu trei sau chiar patru din aceste efecte. India, Nigeria, Filipine și o mare parte din Africa subsahariană sunt în topul listei țărilor cel mai expuse riscurilor de mai sus.

The Climate Crisis is a Child Rights Crisis: Introducing the Children’s Climate Risk Index. New York: United Nations Children’s Fund (UNICEF), 2021.

Raportul este primul care combină hărțile de înaltă rezoluție ale impactului climei și al mediului cu hărțile vulnerabilității copiilor, precum sărăcia și accesul la apă curată, accesul la asistența medicală și educație. Mai exact, cifrele arată 920 de milioane de copii care sunt lipsiți de apă potabilă, 820 de milioane de valuri de căldură și 600 de milioane de boli transmise prin vectori, cum ar fi malaria și febra dengue, maladii care se vor agrava pe măsură ce se răspândesc condițiile climatice adecvate pentru țânțari și agenți patogeni.

Toate datele conduc la concluzii de inechitate "profundă" , cu șanse maxime să se înrăutățească. Conform autorilor, primele 10 țări care prezintă un risc extrem de mare sunt responsabile doar de 0,5% din emisiile globale, ceea ce face ca populația din țările defavorizate să fie și mai expusă.

Ca un apel la acțiune plin de speranță, raportul solicită includerea tinerilor în toate negocierile și deciziile privind problemele de climă, inclusiv la summit-ul ONU Cop26 de la Glasgow programat pentru noiembrie, anul acesta. „Deciziile vor defini viitorul lor. [...] Copiii și tinerii trebuie să fie recunoscuți drept moștenitorii de drept ai acestei planete”, spune Henrietta Fore, directorul executiv UNICEF.