Stiri

Efectele perverse ale protejării: rechinii albi devin tot mai numeroşi în largul coastei estice americane

6
min
28/7/2022

În fiecare an, în timpul lunilor de vară, aceşti prădători urcă de-a lungul coastei atlantice a Statelor Unite, spre regiunea New England.

Un program de protejare a animalelor are repercusiuni nefericite: marii rechini albi au devenit tot mai numeroşi în ultimii ani în largul coastei estice americane, crescând astfel probabilitatea unor nedorite întâlniri cu oamenii, informează AFP luni.

În fiecare an, în timpul lunilor de vară, aceşti prădători urcă de-a lungul coastei atlantice a Statelor Unite, spre regiunea New England. Vârful sezonului migrator se produce între august şi octombrie.

În peninsula Cape Cod din Massachusetts, marele rechin alb - personajul principal din filmul "Jaws" - a devenit o atracţie turistică, decorând prin imagini ale sale mai multe game de şepci şi tricouri. Însă plajele din regiune au trebuit deja să fie temporar închise în acest an din cauza prezenţei unor rechini albi.

Citește și: ANALIZĂ De ce istoria nu se repetă și când vine vorba de climă?

Aproape 300 de rechini albi au fost echipaţi cu balize de monitorizare de-a lungul anilor şi 10 dintre ei sunt deja prezenţi în zonă, a declarat Gregory Skomal, un biolog din Massachusetts specializat în studiul rechinilor. El estimează că peste 100 de mari rechini albi ar putea să străbată aceste ape în fiecare an.

Anumite reglementări au fost implementate în zona Oceanului Atlantic începând din anii 1990 pentru protejarea acestei specii împotriva pescuitului.

Citește și: ANALIZĂ Soarele invizibil de pe acoperiș

"Există o creştere generală a populaţiei, pe care noi o considerăm un fel de revigorare după (...) niveluri foarte înalte de pescuit excesiv", a declarat el pentru AFP, deşi nu există o estimare privind numărul exact al acestor exemplare.

În plus, rechinii albi au tendinţa de a înota tot mai aproape de linia ţărmului pentru a vâna una dintre prăzile lor preferate: focile. Ei au fost astfel protejaţi, iar numărul lor a crescut.

Rezultatul: tot mai mulţi rechini se aventurează mai aproape de zonele în care oamenii fac plajă şi înoată în mare.

"Atacurile rechinilor sunt foarte rare, dar în ultimii 10 ani am văzut că acest număr a crescut", a spus Gregory Skomal.

Sursa foto: Wikimedia Commons