Stiri

Criza climatică: Nivelul apei din barajul Kariba, unul dintre cele mai mari din lume, a scăzut foarte mult

4
min
15/12/2022

În Zambia furnizarea de energie electrică va fi întreruptă pe o perioadă de aproximativ șase ore.

Atât în Zimbabwe, cât și în Zambia, energia electrică este generată în principal de centralele hidroelectrice de pe lacul Kariba, unde se află unul dintre cele mai mari baraje artificiale din lume. În prezent, nivelul apei este foarte scăzut, cantitatea de energie electrică furnizată în ambele țări urmând să fie limitată.

Începând de joi, 15 decembrie, în Zambia furnizarea de energie electrică va fi întreruptă pe o perioadă de aproximativ șase ore. Peter Kapala, Ministrul Energiei din Zambia, a declarat în timpul unei ședințe a Parlamentului că este posibil ca doar zonele rezidențiale să fie afectate.  

Zimbabwe, fără curent timp de 19 ore/zi

În Zimbabwe, pe de altă parte, energia electrică este întreruptă zilnic timp de 19 ore, această măsură având un impact devastator asupra tuturor aspectelor vieții locuitorilor din țară. Curentul este repornit în jurul orei 12 noaptea și este oprit din nou la 5 dimineața.

„Barajul Kariba generează aproape jumătate din cantitatea de energie electrică de care avem nevoie, motiv pentru care o reducere a capacității sale de producție de energie electrică are efecte imediate asupra întregii noastre economii și asupra vieții tuturor locuitorilor”, a declarat Emmerson Mnangagwa, președintele statului Zimbabwe, în rubrica sa săptămânală din ziarul Sunday Mail, o publicație controlată de stat.

Spitalele rămân uneori fără apă, deoarece pompele de apă nu sunt în funcțiune.

Nivelul de apă din barajul Kariba a scăzut în mod constant din cauza secetei și a debitului redus de apă din râul Zambezi și al afluenților săi.

Zimbabwe a anunțat că își va crește producția de cărbune și a decis „să pună din nou în funcțiune centrala electrică Hwange, investind aproximativ 310 milioane de dolari americani în reabilitarea acesteia”.

Sursa foto: Wikimedia Commons