Solutii

Președintele României a anunțat prioritățile Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR)

3
min
17/3/2021

Iohannis: 1,3 miliarde de euro pentru energia regenerabilă, 1,5 miliarde euro pentru împăduriri, 4 miliarde pentru combaterea secetei şi irigaţii, 5 miliarde pentru transportul durabil.

Preşedintele Klaus Iohannis a detaliat într-o conferință de presă bugetul convenit Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, menţionând că cele 30 de miliarde de euro reprezintă o şansă pentru dezvoltarea României şi realizarea reformelor amânate atâţia ani. Mai mult de o treime din bani vor fi alocați „viitorului sustenabil”.

" Am convenit astăzi, în cadrul şedinţei cu liderii coaliţiei de guvernământ, cu prim-ministrul şi cu ministrul Investiţiilor şi Proiectelor europene, Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă care urmează să fie supus aprobării Executivului şi, ulterior, transmis Comisiei Europene pentru negociere. Cele circa 30 de miliarde de euro de care vom beneficia prin acest Plan reprezintă o şansă majoră pentru dezvoltarea României, o oportunitate care va permite economiei, dar şi societăţii româneşti o rezistenţă sporită în cazul unor viitoare crize. Totodată, este important să înţelegem că acest plan, prescurtat PNRR, ne oferă cel mai bun context pentru realizarea reformelor amânate atâţia ani, reforme care vor îmbunătăţi viaţa de zi cu zi a fiecărui român, prin dezvoltarea şi modernizarea activităţii în sănătate, în economie, în educaţie şi în administraţie", a declarat Iohannis.
Se va pune accent pe îmbunătăţirea accesului la servicii de sănătate, prin dezvoltarea reţelei de spitale, crearea de centre medicale integrate în zonele rurale şi urbane vulnerabile şi dotarea acestora cu aparatură, cabinete cu facilităţi de screening, diagnostic precoce şi monitorizare a pacienţilor cronici, pentru acest obiectiv fiind alocate 3 miliarde de euro.

4 miliarde de euro vor pleca spre sistemul de educație, șeful statului declarând că: "Vom avea astfel şcoli sigure, curate, cu dotări moderne şi laboratoare, dar vom investi şi într-o reţea de şcoli verzi, eficiente energetic şi adaptate provocărilor climatice. Totodată, vom investi în dezvoltarea sistemelor de educaţie timpurie, dar şi în pregătirea specialiştilor în meseriile viitorului prin investiţii în învăţământul dual.


Viitorul sustenabil al României sună bine, conform declarațiilor președintelui țării, deoarece vor fi investiții substanțiale în tranziția verde: „În asigurarea tranziţiei verzi, vreau să menţionez doar câteva exemple de proiecte pe care le vom finanţa prin PNRR: 1,3 miliarde de euro alocate pentru diversificarea şi multiplicarea surselor de energie regenerabilă, 1,5 miliarde de euro pentru împădurirea masivă, 4 miliarde de euro pentru combaterea secetei şi irigaţii, respectiv 5 miliarde de euro pentru promovarea transportului durabil prin dezvoltarea infrastructurii feroviare.”

Şeful statului a indicat şi că Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă va permite finanţarea în continuare a dezvoltării reţelei de autostrăzi (4,5 miliarde de euro), în paralel cu promovarea unui transport cât mai puţin poluant.
Vor fi făcute investiţii în îmbunătăţirea mediului urban, susţinând că acestea vor permite locuitorilor să se bucure de aer mai curat, spaţii verzi şi spaţii regenerate.
"În acelaşi timp, se vor aloca 2,2 miliarde de euro pentru reabilitarea termică a blocurilor şi consolidarea clădirilor la cutremur, ceea ce va însemna o îmbunătăţire a condiţiilor de trai. În plus, vor fi făcute investiţii care vor permite accesul la apă potabilă şi canalizare", a spus Iohannis.