Stiri

Copacii bătrâni sunt „incredibil de importanţi” în lupta împotriva crizei climatice

5
min
30/12/2022

Pe lângă faptul că sunt ecosisteme importante, pădurile sănătoase elimină din atmosferă dioxidul de carbon care încălzeşte planeta.

Arborii bătrâni au cea mai mare importanță pentru planetă în lupta împotriva crizei climatice, potrivit unui nou studiu.

Cercetătorii au descoperit, cu ajutorul laserelor şi scanărilor 3D, că pădurile din Marea Britanie stochează de două ori mai mari mult carbon decât se credea în trecut, potrivit BBC.

„Am găsit mult mai mult carbon stocat aici”, a spus dr. Kim Calders, de la Universitatea Ghent din Belgia, după cartografierea a aproximativ 1.000 de copaci din pădurea Wytham din Oxfordshire, Anglia.

Studiul, publicat în revista Ecological Solutions and Evidence, a inclus rezultatele scanărilor 3D, prin care s-a evitat modalitatea de cântărire a copacilor prin tăierea lor.

Astfel, volumul exact al fiecărui copac a fost folosit pentru a calcula cantitatea de carbon stocată în trunchiul şi ramurile fiecărui arbore. Rezultatele au arătat că o porţiune de pădure din Marea Britanie cântăreşte aproximativ de două ori mai mult decât sugerau calculele anterioare.

Pe lângă faptul că sunt ecosisteme importante, pădurile sănătoase elimină din atmosferă dioxidul de carbon care încălzeşte planeta.

Profesorul Mat Disney, de la University College London a spus că noile descoperiri arată că, pentru fiecare kilometru pătrat de pădure pierdut, „putem pierde aproape de două ori capacitatea de stocare a carbonului pe care o estimam în trecut”.

Sursa foto: Public Domain Pictures