Stiri

COP28 va fi prezidată de CEO-ul unui gigant petrolier din Emiratele Arabe Unite

4
min
13/1/2023

Oficialul saudit conduce ADNOC din 2016, precum şi Masdar, compania saudită pentru promovarea energiilor regenerabile.

CEO-ul companiei petroliere naţionale din Emiratele Arabe Unite a fost desemnat joi în funcţia de preşedinte al celei de-a 28-a sesiuni a Conferinţei ONU pentru climă (COP28), care va avea loc în 2023 în această ţară din regiunea Golfului Persic, suscitând critici puternice în rândul activiştilor de mediu, informează AFP.

„O abordare pragmatică”

Sultan Ahmed al-Jaber, ministrul Industriei din Emiratele Arabe Unite şi directorul general al gigantului petrolier ADNOC (Abu Dhabi National Oil Company), care este şi trimis special pentru schimbări climatice, va fi primul CEO din lume care va prezida o sesiune COP, potrivit unui comunicat publicat joi de agenţia de presă WAM.

„Vom promova o abordare pragmatică, realistă şi axată pe soluţii", a declarat Sultan Ahmed al-Jaber, citat în acelaşi comunicat.

„Acţiunea climatică reprezintă o uriaşă oportunitate economică de investiţii în dezvoltarea durabilă. Finanţarea este cheia", a adăugat el.

Oficialul saudit conduce ADNOC din 2016, precum şi Masdar, compania saudită pentru promovarea energiilor regenerabile.

Poți citi și: Oligarhi ruşi şi companii sancţionate se numără printre lobbyştii de la COP27 (The Guardian)

Activiștii de mediu, nemulțumiți

Activitatea sa duală i-a atras însă critici din partea activiştilor de mediu.

„Numirea lui Sultan Ahmed al-Jaber la preşedinţia COP28, în condiţiile în care el ocupă postul de CEO al companiei petroliere naţionale din Abu Dhabi, reprezintă un conflict de interes scandalos", a reacţionat Harjeet Singh, de la organizaţia Climate Action Network International.

„Ameninţarea constantă a agenţilor de lobby din industria combustibililor fosili în timpul negocierilor climatice organizate de ONU a slăbit întotdeauna rezultatele conferinţelor pentru climă, însă această situaţie atinge un nou nivel de periculozitate, care este fără precedent", a adăugat el.

Sursa foto: Wikimedia Commons/ Masdar Corporate