Stiri

Consumăm anual resursele a peste 1,6 planete Pământ

4
min
23/6/2020

Umanitatea a folosit în 2019 natura de 1,75 ori mai rapid decât se puteau regenera ecosistemele. În 2020 va fi nevoie de echivalentul a 1,6 planete.

Conform Global Footprint Network, anul acesta, Earth Overshoot Day, care marchează ziua în care umanitatea a consumat toate resursele pe care ecosistemele le pot produce într-un an, va fi pe 22 august. Criza sanitară din acest an, pandemia COVID 19, a dus la decalarea Earth Overshoot Day cu 3 săptămâni mai târziu față de anul trecut, 29 iulie. Datele din acest an arată reducerea cu 9,3% a amprentei ecologice a umanității de la 1 ianuarie până la Earth Overshoot Day, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Blocajele induse de pandemie în întreaga lume au dus la scăderile recoltării lemnului și emisiilor de dioxid de carbon (CO2), factori principali în schimbarea istorică a creșterii pe termen lung a amprentei ecologice a umanității.

În ultimele două decade, această zi a fost pe 29 iulie. Umanitatea a folosit în 2019 natura de 1,75 ori mai rapid decât se puteau regenera ecosistemele Pământului. Echivalentul exploatării a 1,75 de planete.

Contracția bruscă a amprentei ecologice de la an la an este departe de schimbarea necesară pentru obținerea echilibrului ecologic și al bunăstării oamenilor.

Umanitateaa fost unită de această experiență comună a pandemiei și arată cât de interconectate sunt viețile noastre. În același timp, nu putem ignora profunda inegalitate a experiențelor noastre, nici tensiunile sociale, economice și politice care au fost exacerbate de acest dezastru global. Eforturile noastre centralizate de reconstruire și recuperare au potențialul de a aborda dezechilibrele atât în societatea umană cât și în relația noastră cu planeta”, a declarat Laurel Hanscom, CEO al Global Footprint Network.

În 2020, pentru a satisface nevoile umanității, indiferent dacă ne referim la alimentație, hidratare, încălzire sau transport, va fi nevoie de echivalentul a 1,6 planete. La ora actuală, folosim cu 60% mai mult decât poate fi reînnoit, adică ar trebui să trăim pe 1,6 planete! Noile cercetări arată impactul pandemiei asupra amprentei de carbon, în scădere cu 14,5% și reducerea general a produselor forestiere cu 8,4%. Earth Overshoot Day, mai mult ca oricând, ne oferă șansa de a reflecta asupra viitorului pe care ni-l dorim. Eforturile de a răspunde la criza sanitară au demonstrat că este posibilă schimbarea tendințelor de consum de resurse ecologice într-un interval scurt.