Stiri

Cluj: Investiții în parcuri, malurile Someșului și proiecte care să diminueze poluarea din oraș

7
min
30/5/2022

Viceprimarul Dan Tarcea a vorbit la o emisiune radio despre dimensiunea verde și nepoluantă a orașului Cluj-Napoca.

El a spus că strategia municipiului nu vizează doar plantarea de arbori, ci și alte proiecte importante de amenajare a spațiilor verzi. 

„Acest concept verde nu se limitează doar la plantarea de arbori. Ne-am propus ca până în 2030 să plantăm peste 100.000 de arbori, de mari dimensiuni și de mici dimensiuni.

Extindem parcurile - avem proiecte de aproximativ 100 de milioane de euro pentru modernizarea parcurilor în care terenurile care sunt degradate să prindă viață.

Avem investiții în malurile Someșului, avem investiții în parcul Est care deja prinde contur și suntem pe punctul de a putea aproba și studiul de fezabilitate, astfel încât să putem trece la următoarea etapă de expropriere pentru Parcul Est”, a explicat Dan Tarcea.

În același timp, viceprimarul a evidențiat și proiecte de mobilitate verde și nepoluantă ale Primăriei. Mai exact, printr-un proiect demarat recent municipalitatea își propune să extindă transportul în comun verde și în zona metropolitană.

Alte proiecte care țin de infrastructură sunt și ele luate în calcul când vine vorba despre „înverzirea” Clujului, pentru că prin acestea va scădea și poluarea din oraș și din zonă:

„Există investiții și pe partea de mobilitate verde (nepoluantă) - avem un proiect de 16 milioane de euro derulat împreună cu Primăria Florești pentru 18 autobuze de mari dimensiuni, de 18 metri cu burduf care să asigure transportul ecologic și în zona metropolitană, pentru că, evident, vântul nu numai în municipiul Cluj-Napoca duce noxele, în Florești, Apahida, Chinteni, în Feleac, și de aceea trebuie să avem grijă și de zona metropolitană.

Toate acest elemente le facem etapizat și, sigur, corolarul acestor investiții verzi va fi centura metropolitană care va scoate 114 mii de tone de dioxid de carbon și, de asemenea, metroul care va diminua extrem extrem de mult noxele care sunt produse de mașini.

Discutăm de trei categorii de proiecte - pe termen scurt, mediu și lung”, a mai explicat Tarcea.

Sursa foto: Wikimedia Commons