Stiri

Consiliul General al Capitalei a decis suspendarea cu 12 luni a PUZ-urilor din cinci sectoare

3
min
1/3/2021

Primarul general Nicușor Dan a propus inițial suspendarea cu doi ani a cinci PUZ-uri de sector ale Capitalei (2-6).

După discuții și contestații, amendamentul a fost adoptat de majoritatea consilierilor din Primăria Capitalei pentru o perioadă de 12 luni.

PNL a reclamat termenul prea lung de suspendare, care ar urma “să-i afecteze pe bucureșteni”. De asemenea, s-au opus și consilierii PSD, care au avut același argument. Un consilier a argumentat inclusiv că o posibilă modificare pe care un bucureștean va dori să o aducă casei sale va avea nevoie de PUZ. Conform discuțiilor din ședința conducerii PNL București, proiectul lui Nicușor Dan ar „bulversa piața imobiliară” și ar putea duce la acțiuni în instanță depuse de dezvoltatorii care se consideră prejudiciați. Surse participante la ședință au declarat pentru Digi24.ro că liberalii au decis să susțină „o variantă de compromis”, respectiv o suspendare a PUZ-urilor doar pe o perioadă de maximum trei luni. Totodată, liberalii au invocat și aspecte de neconstituționalitate pe care le-ar putea genera o suspendare a PUZ-urilor din cele cinci sectoareale Capitalei.

Însă după negocieri purtate vineri în comisia de urbanism și juridică, care au întârziat începutul ședinței CGMB, au stabilit termenul final de 12 luni. În ședință, primarul general, inițiatorul proiectului, a depus un amendament pentru o perioadă de suspendare de 12 luni, care a fost votat de majoritatea consilierilor.

În cadrul ședinței, consilierul liberal Cătălin Deaconescu a reclamat “atitudinea de tip rezist” a primarului: „Atitudinea de tip rezist nu se mai potrivește cât timp sunteți la putere. Insistența de a avea un an termen de suspendare este foarte probabil să-i afecteze pe bucureșteni”.

Primarul Nicușor Dan a afirmat că termenul de suspendare de un an al Planurilor Urbanistice Zonale este rezonabil și că nu va afecta autorizațiile de demolare și construcție în proces de emitere.

E adevărat că teoria dreptului administrativ spune că perioada de suspendare a unui act administrativ trebuie să fie proporțională, nu excesivă, dar suntem într-o situație excepțională, adică cinci acte administrative cu caracter normativ care reglementează peste 80% din suprafața Bucureștiului. Aceste acte au o puternică suspiciune de nelegalitate, pentru că deja Tribunalul București s-a pronunțat pe două din ele și le-a anulat. Curtea de Apel le-a suspendat executarea uneia dintre ele. Termenul de un an care este prevăzut acum în proiect este absolut proporțional cu complexitatea unor documente de urbanism care reglementează peste 80% din amenajarea urbană a Bucureștiului. Există un principiu al neretroactiviății actelor normative. Fie suspendați azi executarea acestor PUZ-uri, fie luni, marți, miercuri orice proprietar care are un spațiu verde, un teren de blocuri între case, un teren pe linia de metrou de suprafață care poate să conecteze locuitoriii din Ferentari și Giurgiului va avea un drept câștigat. Este o decizie de oportunitate”, a declarat primarul general al Capitalei.

Pe perioada de suspendare, certificatele de urbanism şi autorizaţiile de construire sau desfiinţare emise de primarul Municipiului Bucureşti şi de primarii sectoarelor vor respecta prevederile documentaţiilor de urbanism anterioare. Prevederile se aplică inclusiv certificatelor de urbanism şi autorizaţiilor de construire sau desfiinţare aflate în curs de emitere la data intrării în vigoare a hotărârii.