Stiri

Substanțele emanate de focurile de artificii, toxice pentru mediu și cancerigene, avertizează cercetătorii

3
min
28/12/2022

Oamenii de știință cred că majoritatea oamenilor nu sunt suficient de informaţi cu privire la aceste pericole sau, dacă sunt, tind să le subestimeze.

Academia de Ştiinţe din Cehia a cerut marţi interzicerea focurilor de artificii din cauza substanţelor "extrem de toxice" pe care le eliberează în aer, transmite EFE.

Se cere interzicerea

Potrivit Radio Praga, oamenii de ştiinţă avertizează că aceste substanţe sunt dăunătoare atât pentru oameni, cât şi pentru mediu.

De asemenea, ei cred că majoritatea oamenilor nu sunt suficient de informaţi cu privire la aceste pericole sau, dacă sunt, tind să le subestimeze.

Prin comparaţie, ''dacă o companie industrială evacuează astfel de cantităţi de substanţe periculoase, se va confrunta cu proceduri legale şi va fi închisă", a declarat Petr Kluson, de la Institutul de Procese Chimice al Academiei de Ştiinţe.

''Dar oamenii inhalează direct acest amestec neobişnuit de otrăvuri şi substanţe cancerigene'' emanate de focurile de artificii, a remarcat el.

Pe lângă îmbunătăţirea informării generale cu privire la aceste efecte negative, oamenii de ştiinţă pledează pentru limitarea sau chiar interzicerea totală a utilizării focurilor de artificii.

Sursa foto: Wikimedia Commons