Solutii

Companiile ALPLA, ECOHELP și UPT - joint venture pentru construcția unei fabrici de reciclare în Târgu Mureș

3
min
2/5/2022

Granulele de plastic reciclate obținute în cadrul fabricii vor proveni din recipientele de PET colectate din deșeurile menajere, granule care vor fi utilizate pentru fabricarea de recipiente noi din PET.

Grupul ALPLA, specialiști globali în soluții de ambalare și reciclare, investește în construcția unei fabrici de reciclare în Târgu Mureș, România, ca parte a unui joint-venture cu partenerii săi, ECOHELP SRL (România) și United Polymer Trading AG (Elveția). Noua entitate creată se va numi PET Recycling Team Târgu Mureș, conform ALPLA.

Granulele de plastic reciclate obținute în cadrul fabricii vor proveni din recipientele de PET colectate din deșeurile menajere, granule care vor fi utilizate pentru fabricarea de recipiente noi din PET.

Cele 3 companii partenere vor investi fiecare în mod egal în vederea instalării și punerii în funcțiune a unei linii tehnologice de extrudare pentru reciclarea sticlelor din PET în locația companiei din România. Acestea își propun să producă anual 15.000 de tone de PET reciclat pentru utilizare alimentară (rPET). Granulele rPET vor fi apoi folosite pentru fabricarea de preforme și sticle noi, cu intenția de a consolida ciclul materialelor locale din regiunea Europei Centrale și de Sud-Est.

Trei parteneri, trei domenii diferite de expertiză

Cei trei parteneri contribuie fiecare cu propriul know-how in cadrul acestui joint-venture. În timp ce ALPLA acționează ca specialist în reciclare și ca producător de preforme și sticle, ECOHELP furnizează material de bază sub formă de fulgi din PET care vor trece printr-un proces de extrudare pentru a produce granule de rPET superioare din punct de vedere calitativ. La rândul său, UPT este proprietarul instalației de reciclare rPET Cumapol Emmen din Olanda și este specializată în comerțul cu materiale plastice și materiale reciclate. Întreaga sumă investită în fabrică, în clădirea și infrastructura aferentă se ridică la aproximativ 7,5 milioane EUR. Extinderea fabricii va crea 15 noi locuri de muncă în facilitatea din Târgu Mureș.

Sprijinirea economiei circulare locale

Președintele ALPLA, Günther Lehner, care este responsabil pentru dezvoltarea departamentelor de Sustenabilitate și Economie Circulară ale companiei, subliniază importanța investiției: „Scopul nostru la ALPLA acum și în viitor este de a stabili un ciclu viață bottle-to-bottle, inclusiv în regiunile unde colectarea și reciclarea deșeurilor mai are potențial de dezvoltare. Prin participarea la această inițiativă comună, facem un pas strategic și important în această direcție. ”

Georg Lässer, director de reciclare în cadrul ALPLA, adaugă: „Vedem o cerere în creștere din partea clienților noștri pentru material reciclat, iar această cerere se manifestă la nivel mondial. Nevoia clienților noștri ne oferă astfel o bună oportunitate de a stimula proiecte de investiții ca acesta. Alături de cei doi parteneri, ne-am unit forțele și expertiza pentru o colaborare pe termen lung.”

Acest joint-venture este supus aprobării de către autoritățile reglementatoare din domeniul concurenței. Părțile au semnat contractul la 9 septembrie 2021, producția fiind planificată să înceapă la mijlocul anului 2022.