Stiri

Comisia Europeană a aprobat schema României de sprijinire a investiţiilor în baterii şi panouri fotovoltaice

4
min
16/2/2023

Buget de aproape 260 de milioane de euro prin FRR.

Comisia Europeană a aprobat miercuri, în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat, o schemă românească de 259 de milioane euro, puse la dispoziţie parţial prin intermediul Facilităţii de redresare şi rezilienţă ("FRR"), pentru a sprijini investiţiile în producţia, asamblarea şi reciclarea bateriilor, a celulelor şi panourilor fotovoltaice, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.

Buget de aproape 260 milioane euro

Schema vizează sprijinirea dezvoltării regionale a României şi promovarea obiectivelor strategice ale UE legate de tranziţia ecologică.

Schema, cu un buget estimat de 259 de milioane de euro, va fi finanţată parţial prin FRR în urma evaluării pozitive de către Comisie a Planului de Redresare şi Rezilienţă al României şi adoptării acestuia de către Consiliu. Măsura urmăreşte să contribuie la dezvoltarea regională prin ţintirea sectoarelor cu cerere în creştere, care vor sprijini crearea de noi locuri de muncă care necesită o forţă de muncă calificată, precum şi o economie mai sustenabilă şi mai competitivă, şi să încurajeze tranziţia verde a României şi a UE.

Granturi către producători, în funcție de regiune

În cadrul schemei, care se va derula până la 31 decembrie 2024, ajutorul se va acorda sub forma unor granturi directe către companiile active în producţia, asamblarea şi reciclarea bateriilor, celulelor şi panourilor fotovoltaice şi panourilor, care sunt situate în zonele eligibile din România pentru ajutoare regionale. Aceste zone sunt determinate în harta ajutoarelor regionale din România pentru perioada 1 ianuarie 2022 - 31 decembrie 2027, care precizează şi ajutorul de stat maxim care poate fi acordat per beneficiar în fiecare dintre aceste zone.

Poți citi și: FOTO Și corbii se împerechează, chiar dacă nu știu că se întâmplă de Valentine's Day

Comisia a constatat că măsura contribuie la dezvoltarea regională a României şi că este necesară şi adecvată pentru dezvoltarea zonelor incluse în harta ajutoarelor regionale a ţării. În plus, ajutorul este proporţional deoarece este limitat la minimul necesar şi nu va depăşi sumele maxime stabilite în harta ajutoarelor regionale a României. În cele din urmă, efectele negative ale măsurii în ceea ce priveşte denaturarea concurenţei şi impactul asupra comerţului dintre statele membre sunt limitate.

foto: Pexels/Kelly