Stiri

Avocat specializat în cazuri de mediu: Poluarea aerului va duce la migrație în masă

3
min
20/1/2021

Un judecător din Franța a anulat decizia de deportare a unui cetățean din Bangladesh, cu astm, a cărui stare s-ar fi înrăutățit dacă s-ar fi întors în țara natală.

Poluarea aerului nu respectă granițele naționale, iar degradarea mediului înconjurător va duce la migrație în masă în viitor, susține un avocat specializat în cazuri legate de mediu.

Legătura dintre migrație și degradarea mediului este clară. Pe măsură ce încălzirea globală face ca unele părți ale planetei noastre să fie de nelocuit, migrația în masă va deveni normă. Poluarea aerului și a apei nu respectă granițele naționale. Putem opri o criză umanitară și politică din a deveni una existențială. Dar liderii noștri trebuie să acționeze acum”, a declarat Sailesh Mehta.

Avem dreptul de a respira aer curat. Guvernele și instanțele încep să recunoască acest drept fundamental al omului. Problema nu este doar cea a Bangladeshului și a țărilor în curs de dezvoltare. Poluarea aerului contribuie la aproximativ 200.000 de decese pe an în Marea Britanie. Unul din patru decese la nivel mondial poate fi legat de poluare”, a mai adăugat acesta.

Declarațiile vin pe fondul unei decizii luate de o instanță franceză, săptămâna aceasta, despre care se crede că este primul caz în care mediul a fost invocat de o instanță într-o ședință de extrădare. Un bărbat din Bangladesh cu astm a evitat deportarea din Franța după ce avocatul său a susținut că riscă o deteriorare severă a stării sale și, eventual, moarte prematură, din cauza nivelurilor periculoase de poluare din țara sa natală. Astfel, curtea de apel din Bordeaux a anulat ordinul de expulzare împotriva bărbatului în vârstă de 40 de ani.

În ultimii ani, Bangladeshul a devenit una dintre țările cu cel mai poluat aer. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, se află în top 10 a țărilor pentru concentrațiile de PM2,5. Iar în topul universităților Yale și Columbia, ținând cont de indicele de performanță de mediu, ocupă locul 179 din lume în ceea ce privește calitatea aerului în 2020.

Poluarea aerului cauzează 7 milioane de morți premature pe an, așa că este de înțeles de ce oamenii se simt obligați să migreze în căutarea unui aer curat pentru a-și proteja sănătatea. Poluarea aerului este un dezastru sanitar global care nu beneficiază de atenția necesară deoarece majoritatea oamenilor care mor din astfel de cauze sunt săraci și vulnerabili”, a susținut David R. Boyd, raportor ONU în materie de drepturile omului și mediu înconjurător.

Conform Environmental Justice Foundation, la fiecare 1,3 secunde o persoană este forțată să-și părăsească locuința sau comunitatea din cauza crizei climatice. Milioane de astfel de migranți nu beneficiază de nici un fel de protecție legală.

Conform unei hotărâri luate anul trecut de către comisia pentru drepturile omului a ONU, statele nu pot deporta cetățeni în țările lor de origine, dacă viața acestora e pusă în pericol, inclusiv din cauza crizei climatice.

Potrivit estimărilor, zeci de milioane de oameni vor fi strămutați în următorii 10 ani din cauza încălzirii globale.