Stiri

VIDEO ŞI FOTO. Misterul ciorilor din România. Sunt „periculoase” şi „mai multe ca niciodată”

5
min
16/3/2023

Localnicii din comuna Berceni de lângă Bucureşti şi din Rădăuţi, Suceava, au observat fenomene bizare în legătură cu ciorile din România.

Rodica Enache s-a mutat în comuna Berceni în 2014, unde a observat prezenţa a mii de ciori, însă spune că în ultimii ani a văzut o schimbare în comportamentul lor.

„Am observat că sunt mai periculoase cam de vreo patru ani. Le urmăresc acţiunile că mi-au atacat unul dintre pisici. Pisicul a ţipat după gard, gardul fiind de plasă câinele a lătrat şi s-a repezit şi ele au zburat şi l-am găsit cu răni în cap. Unul dintre pisici mi-a dispărut, dar nu numai mie, mai multor vecini le-au dispărut pisici. Soţul meu merge cu câinele pe câmp şi a găsit schelet de pisic, au ciugulit tot”, a povestit Enache pentru Green News, care a menţionat atacuri şi asupra porumbeilor şi a mieilor ciobanului din comună.

Citeşte şi: VIDEO. Un urs a fost surprins spărgând gheaţa într-o pădure din România pentru a bea apă

„Sunt mii, sunt prea multe. Când mă trezesc le văd şi le aud, e un cârâit furios, denotă răutate, provoacă energie negativă. Apar zilnic şi fac urât dimineaţa la răsărit de obicei, la 6 vin şi se aşează şi pe case. Au o perioadă aşa până prin mai-iunie, când sunt foarte furioase. Fac gălăgie şi se aşează pe sârme, câteodată sârma e neagră, sunt una lângă alta”, a adăugat femeia în vârstă de 61 de ani.

„Peste vară nu ne mai atacă, e aşa o migrare, caută ele ceva. Eu bănuiesc că ele sunt foarte înfometate acum că încă nu a dat iarba colţul, pe aici recolte nu prea mai sunt, nu prea mai sunt pământuri lucrate aici”, a mai spus ea.

Citeşte şi: Imagini inedite cu cerbi care se joacă şi mănâncă în vestul şi nordul României. VIDEO

O cioară trăieşte, în medie, aproximativ 15-20 de ani, potrivit datelor europene de longevitate EURING.

Potrivit Ordonanţei de Urgență a Guvernului 57/2007, ciorile sunt ocrotite prin lege.

„Nu înţeleg cine a făcut o astfel de lege de le-a protejat, erau prea puţine ciori în România? Ce fac ele bine în natură ca să fie atât de protejate?”, s-a întrebat Enache, spunând că impactul social pe care îl au ciorile în zonă i-a făcut pe unii oameni din zonă să ia în considerare împuşcarea câtorva dintre ele.

Însă impactul asupra biodiversităţii este pozitiv. Potrivit unui studiu din 2017, care a analizat ciorile din România, ciorile ajută la împrăştierea seminţelor şi la diversitatea vegetaţiei, în special în zonele urbane.

O soluţie legală şi prietenoasă cu natura şi celelalte vietăţi ar fi raportarea la autorităţi, însă Enache spune că nu a vorbit cu nicio instituţie. „Lumea e ocupată, tinerii se scoală târziu, la ora şase, nu-i interesează”, a spus ea.

Nici Mărioara Prichici, care a întâmpinat probleme cu o creştere neobişnuit de mare a numărului de ciori din Rădăuţi , care mănâncă recoltele, nu a raportat nimic autorităţilor, întrucât, crede ea, „degeaba spui”.

„Sunt ani de zile de când le văd, dar parcă sunt mai multe ca niciodată. În ultimele luni s-au înmulţit enorm. O săptămână-două sunt liniştite, apoi iar apar. Fac urât”, a spus femeia în vârstă de 66 de ani pentru Green News.

„E negru cerul când se ridică. Nu încap pe copaci. Le-am observat în număr atât de mare toamna trecută, când erau recoltele pe câmp. Toamna sunt mai multe, sunt peste tot, şi pe câmpuri, şi prin sate, şi prin oraş. Sunt obraznice. Nuci n-am mai adunat, toamna nu aduni o nucă, că le-au adunat ele. În septembrie-octombrie până în noiembrie, pe urmă se strâng”, a adăugat ea.

Primăria Berceni şi Primăria Rădăuţi au fost contactate de Green News pentru a comenta cu privire la comportamentul ciorilor raportat de localnici şi la ce au făcut până acum, ce fac în prezent şi ce plănuiesc să facă pentru a diminua impactul păsărilor asupra localnicilor si animalelor lor. Însă autorităţile menţionate nu au transmis răspunsuri până în momentul publicării articolului.

Foto şi video: Rodica Enache pentru Green News